ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατέθεσαν νέες τροπολογίες στη Βουλή προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», μετά τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, στους Αγίους Αναργύρους. Χαρακτηρίζουν επιβεβλημένο να προβεί σε τέτοια πρωτοβουλία μια Κυβέρνηση, εάν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει πραγματικά τα θύματα κακοποίησης και τελικά τα θύματα γυναικοκτονίας.

Τα δύο κόμματα κατέθεσαν τροπολογίες, προκειμένου η γυναικοκτονία να καθιερωθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα και ως εξαιρετικά επιβαρυντική περίσταση στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Xθες, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε καταθέσει για 14η φορά, επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα έμφυλης βίας, κακοποίησης γυναικών και γυναικοκτονιών. «Ζητώ να πληροφορηθώ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν πρόκειται επιτέλους η Κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τη γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα και μάλιστα κακούργημα».

Κυβέρνηση για γυναικοκτονία: "Προβλέπονται ισόβια για ανθρωποκτονία με πρόθεση - Δεν υπάρχει ανώτερη ποινή"

Η κυβέρνηση όμως, δεν το δέχθηκε και αυτό διότι - όπως υποστηρίζει - υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο. Ο όρος «γυναικοκτονία», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, μπορεί να χρησιμοποιείται ως κοινωνικός όρος.

Από την κυβέρνηση δεν λένε όχι στον κοινωνικό όρο «γυναικοκτονία» και υπενθυμίζουν ότι τον έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όμως, από το 2021 και μετά, με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση τιμωρείται αυτόματα, εφόσον τεκμηριωθεί, με ισόβια κάθειρξη. Άρα από την κυβέρνηση λένε ότι δεν υπάρχει λόγος για ένα ακόμα ιδιώνυμο αδίκημα, από τη στιγμή που νομικά προβλέπεται αυτομάτως για περιστάσεις, όπως αυτή η ανώτατη ποινή.

Ενδεχομένως, λένε επίσης, να είχε νόημα με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ποινή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ήταν κλιμακωτή, από 10 χρόνια ως ισόβια, συνεπώς από το Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι διαφορετικό το κοινωνικό ζήτημα και τι κάνεις γι' αυτό από το σκέλος της ποινής.