Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συµµετέχοντας στη διήµερη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-µελών της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας, σε µια συγκυρία αρκετά περίεργη µετά τις αλλαγές των συσχετισµών στην Τουρκία.


Δεν έχει κλειδώσει η επίσηµη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Απογευματινής, δεν έχει κλειδώσει η επίσηµη διµερής συνάντηση µε τον Τούρκο οµόλογό του, Χακάν Φιντάν, ωστόσο, µε δεδοµένο ότι θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, µια συνάντηση θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Αποκτά δε βαρύνουσα σηµασία, καθώς έχει προηγηθεί η βαριά ήττα των εκλεκτών του Ταγίπ Ερντογάν στις δηµοτικές εκλογές και ενώ επίκειται το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου.

Σηµειωτέον, οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν τελευταία φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασίας, τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µετά τη βαριά ήττα Ερντογάν υπάρχουν πολλά ερωτήµατα στην Αθήνα σχετικά µε το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα στα Ελληνοτουρκικά.

Οι δύο ΥΠΕΞ συνοµιλούν τακτικά, ενώ έχουν επωµιστεί και την προετοιµασία της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, που θα γίνει τον ερχόµενο µήνα στην Άγκυρα.

Να σηµειωθεί πως ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί επίσης και µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Συγκεκριµένα θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο κ. Μπλίνκεν επ’ αφορµή της 75ης επετείου ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

Με δεδοµένο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον (9-11 Ιουλίου), ότι στην κορυφή της ατζέντας είναι ο πόλεµος στην Ουκρανία και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης θα συµµετάσχει στο Συµβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντµίτρο Κουλέµπα.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συµµετέχει ακόµη στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ µε τους εταίρους του Ινδοειρηνικού, ήτοι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, παρουσία και του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή