Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο τόνισε ότι «πήγαμε στην ελληνική δικαιοσύνη γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πλέον πρέπει να ψάξει, να βρει και να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό ποιοι την ώρα που ολόκληρη χώρα θρηνούσε, ποιοι την ώρα που ακόμα σηκώναμε συντρίμμια για να βρούμε τους αγνοουμένους είχανε την ψυχραιμία και τον σχεδιασμό να πάρουν αυτό το υλικό, να το φτιάξουν όπως ήθελαν και να το παρουσιάσουν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει το κυβερνητικό αφήγημα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές ότι υπήρχε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και τίποτα άλλο όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».

Ερωτηθείς γιατί σπεύδουν πριν από την έρευνα της Δικαιοσύνης να ξεκαθαρίσουν ότι ήταν ο κυβερνητικός παράγοντας που προέβη σε αυτό το μοντάζ είπε πως «γιατί αυτοί είχαν και το λόγο να το κάνουν έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν το πολιτικό τους αφήγημα. Αλλά δεν είναι θέμα μόνο της Δικαιοσύνης θα έπρεπε να είναι ζήτημα της κυβέρνησης, ζήτημα του υπουργείου Υποδομών, ζήτημα της διοίκησης του ΟΣΕ να μας πει ένα χρόνο τώρα πως πήρανε κάποιοι, απ’ ότι φαίνεται από δημοσιεύματα της Καθημερινής, υπάλληλοι του ΟΣΕ που έστειλαν σε υψηλόβαθμα στελέχη μέσω email το ηχογραφημένο υλικό και ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να ψάξει ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και να τους αποκαλύψει».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα     01-04-24


Ερωτηθείς αν θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη στον κ. Καραμανλή απάντησε ότι «δεν το λέμε μόνο εμείς. Δίωξη ασκεί η Δικαιοσύνη βάσει των στοιχείων που έχει, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που μπορούν να προκαλέσουν είναι μια εξεταστική, μια προανακριτική επιτροπή στη Βουλή και για αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ πήρε πρώτο απ’ όλους τη θεσμική πρωτοβουλία να καταθέσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής την οποία απέρριψε η ΝΔ. Με ποια στοιχεία; Βάση του πορίσματος της ευρωπαίας εισαγγελέως που μιλούσε για πολιτικές και ποινικές ευθύνες της περιόδου του κ. Καραμανλή και δευτερευόντως του κ. Σπιρτζη για τη μη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης.

Ακολούθησε σε αυτό το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που λέγανε ότι το δυστύχημα και τα τρένα αυτά δεν θα είχαν ποτέ συγκρουστεί αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση άρα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Τρίτο στοιχείο, ο κ.Καραμανλής είχε στην κατοχή μια σειρά εγγράφων που αποδείκνυαν ότι υπήρχαν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο για αυτό είχε γίνει και εκείνη η συζήτηση στη Βουλή που βλέπαμε τον κ.Καραμανλή να μας κουνάει το δάχτυλο και να λεει «πως είναι δυνατόν να συζητάμε για θέματα ασφαλείας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους» και δεν είχε φτιάξει τους εθνικούς κανόνες όσον αφορά τη λειτουργία βάσει της ΕΕ.

Άρα υπήρχαν μια σειρά από δεδομένα τα οποία ακουμπούν ακόμα και τον σταθμάρχη ο οποίος με τις αποκαλύψεις που είδαμε μπήκε με τρόπο ρουσφετολογικό στη θέση αυτή και με παραβίαση των κανόνων όσον αφορά το ηλικιακό όριο οι οποίοι δεν διασφάλιζαν την ασφάλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Καραμανλής πρέπει να απολογηθεί, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει να λεει ψέματα στον ελληνικό λαό και κυρίως στις οικογένειες και τους συγγενείς των ανθρώπων που χάσανε τη ζωή τους. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, και θα το κάνουμε όσο περνάει από το χέρι μας, είναι να αναλάβουμε με σοβαρότητα και θεσμική πρωτοβουλία όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μπορέσουν να φέρουν στο φως όλα τα ερωτήματα και να απαντηθούν έτσι ώστε αυτό το τραγικό δυστύχημα να μην μείνει στο σκοτάδι.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με τη θέση του κ. Κασσελάκη περί αμφισβήτησης του αδιάβλητου των εκλογών σημείωσε ότι «η Ελλάδα ξέρει και μπορεί να κάνει εκλογές, το ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ της κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε συνεχόμενες αποτυχίες. Για μένα αυτό που κάνει ο κ.Κασσελάκης είναι απαράδεκτο και τον μόνο που βοηθάει είναι τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που αντί να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ ασχολείται να απαντάει στον κ. Κασσελάκη αν μπορούμε να κάνουμε αδιάβλητες εκλογές, ασχολείται με τις δηλώσεις του κ.Φαραντούρη, ασχολείται με τις δηλώσεις του κ. Παππά. Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση».