Περισσότερο ενωμένη και συσπειρωμένη και έτοιμη να μπει στο τελευταίο δίμηνο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που οδήγησε, όπως αναμενόταν, στην καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν από κοινού τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, ακολουθούν το πανηγυρικό Συνέδριο της Ν.Δ. για τα 50 χρόνια του κόμματος, στο Ζάππειο, και η παρουσίαση του συνόλου του ευρωψηφοδελτίου, σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, από το δημοσίευμα για τη μονταζιέρα μέχρι το μπάζωμα του χώρου δίπλα στο δυστύχημα και από τη συγκάλυψη, για την οποία την κατηγορεί η αντιπολίτευση, μέχρι την ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών στις εκλογές, που πρόβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νομίζω ότι είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσουν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνων που, ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό της έντονης συζήτησης στη Βουλή που είχε προηγηθεί.

Τα μηνύματα του υπουργικού συμβουλίου

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ποιος είναι ειλικρινής και από τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει τον λόγο του - και όχι φθηνή προπαγάνδα. Στη συνέχεια τόνισε: «Και η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές».

Συνέχισε, δε, τη σκληρή κριτική του προς τους κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τους εκ νέου ότι εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα και ότι με ευκολία «αγκαλιάστηκαν» με εξωθεσμικά κέντρα. Στην εισαγωγική του αυτή τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός έθεσε για πρώτη φορά με σαφήνεια το δίλημμα και το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, όπως αυτό θα διατυπωθεί ακόμα πιο εμφατικά στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία: «Από τη μια μεριά», όπως ανέφερε, «κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: Μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται, συνεπώς, ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας, που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

 

Μισθοί και μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συν τοις άλλοις, ποντάρουν και στη συνέχιση της αύξησης -έμμεσης και άμεσης- των εισοδημάτων των πολιτών το προσεχές διάστημα: Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από 1ης Απριλίου, η οποία συμπαρασύρει επιδόματα και τριετίες, με την αύξηση των απολαβών δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων με τη σχεδιαζόμενη μείωση της παρακράτησης λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και με τα μέτρα και τους ελέγχους για τον περιορισμό της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Παράλληλα, μέσα στον Απρίλιο θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο: Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα και, παράλληλα, η ίδρυση φορέα για το βιβλίο, η απλοποίηση στις συναλλαγές με την Εφορία προς διευκόλυνση των φορολογουμένων και ενίσχυση της διαφάνειας, η εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας (κοινοτική οδηγία), ο νέος δικαστικός χάρτης κ.ά.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά