Στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για δύο ημέρες επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα επανήλθε νωρίτερα την Πέμπτη η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στον Αθήνα 9,84. «Είναι γεγονός ότι η παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος για εμάς φέρει και ποινικές ευθύνες σε σχέση με το έγκλημα στα Τέμπη, ήταν η ομιλία που χαρακτήρισε τη χθεσινή, δεύτερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε εις βάρος της κυβέρνησης» ανέφερε αρχικά.

«Ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, δεν ζήτησε συγγνώμη, είπε απλώς ότι νιώθει τον πόνο και την οργή των συγγενών των θυμάτων, όμως δεν έθεσε τον εαυτό του, ας το πω έτσι, στη διάθεση της δικαιοσύνης. Για μία ακόμη φορά προκάλεσε, λέγοντας «γιατί δεν προτείνετε προκαταρκτική εξέταση;», ζητώντας, -τι άλλο;- την αμνήστευση. Αναφέρομαι στην πιθανότητα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως διατυπώθηκε εκείνη την ώρα από τον κ. Διονύση Καλαματιανό, τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο, ήταν η πρόταση - πρόσκληση προς την ΝΔ: δεσμεύεται η ΝΔ να οδηγηθούμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή να την ψηφίσει, η οποία να έχει πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, 1- 2 συνεδριάσεων ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 και ο κ. Καραμανλής, αλλά και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση να οδηγηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη και να δικαστούν με βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων; Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνουμε στη ΝΔ», συμπλήρωσε.


«Τι το πιο καλό, το πιο ευθύ, τι πιο διάφανο, τι το πιο ηθικό για έναν πολιτικό που κατηγορείται ότι πήρε στο λαιμό του 57 ανθρώπινες ζωές. Αν, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής θέλει να απαλλαγεί από αυτές τις ευθύνες που του επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τουλάχιστον υπογράφουν την πρότασηδυσπιστίας, ας το πράξει και ας παρακινήσει και το κόμμα του να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον λόγο που σας περιέγραψα.

Ειδικότερα, Αυτό που είπε ο Καλαματιανός για να ξέρεις είναι πως καλεσε τη ΝΔ να δεσμευθεί για την αποδοχή προανακριτικής επιτροπής "δύο ημερών" ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη διερεύνηση από την τακτική Δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων», επεσήμανε ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον κ. Καραμανλή «να δεσμευτεί ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής για το έγκλημα των Τεμπών «για να μην υπάρχει άγος και σκιά στο μέτωπο του».

«Τώρα απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και δεν κρύβεται» τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελπίζαμε πως σήμερα θα ήταν λιγότερο αλαζονικός, ταπεινός και ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο για ακόμη μια φορά» σχολίασε μάλιστα για την παρουσία Καραμανλή στην Ολομέλεια ο Διονύσης Καλαματιανός.