«Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός», ανέφερε στην κατά μέτωπο επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κατά την έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως μομφής από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε θέση και το θέμα των υποκλοπών με τον κ. Παππά να ζητά «απαντήσεις για τις υποκλοπές. Το άνθος των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων άνθισε μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, "καλοδέχθηκε" το Predator στη χώρα, ξεκίνησε να το εξάγει, εργαλειοποίησε αθέμιτα τον όρο «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Και ξεκίνησε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αλλά και υπουργούς του. Οι μισοί από εσάς έχετε ονοματεπώνυμο για το Μαξίμου, οι άλλοι μισοί κωδικό με αριθμούς και στοιχεία. Είστε ένα κόμμα με παρακολουθητές και παρακολουθούμενους».

Νίκος Παππάς: Πρέπει να δώσετε απαντήσεις για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων

Αναφορικά με το θέμα της διαρροής των mail από το υπ. Εσωτερικών ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως και εκεί «Πρέπει να δώσετε απαντήσεις και για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Μία υπόθεση που ακουμπά τον αρχηγό της Ν.Δ. Γιατί έχουμε παραδοχή ότι έφυγαν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών για να πάνε στον κομματάρχη του. Δεν καθαρίσατε με την παραίτηση της κυρίας Ασημακοπούλου και δύο γραμματέων. Πως πήγε το στικάκι από τη μια μεριά στην άλλη; Πόσα στικάκια υπάρχουν; Που πήγαν; Πήγαν σε καμία εταιρεία, που δρα στην Ελλάδα και με αθέμιτο τρόπο καταγράφει το πολιτικό προφίλ του εκλογικού σώματος, για να το χειραγωγήσει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Documento την Κυριακή;».

Κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα.

«Να μας πει ο Μητσοτάκης ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος στα Τέμπη»

Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε πως «Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει, επιτέλους, σε αυτό το βήμα να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος ως την ώρα που βγήκε και είπε περί ανθρώπινου λάθους. Αξιώνουμε απαντήσεις. Διότι η ανακοίνωση της αστυνομίας σας εξέθεσε.

Λέτε ότι είναι αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος. Ο σταθμάρχης, που ήταν απολύτως ακατάλληλος και παραβιάσατε τον νόμο για να τον διορίσατε, έχει ευθύνη. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να έχει επαναλειτουργήσει το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου του ΟΣΕ στην Καρόλου ή την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ή να μην έχει διορίσει τον απολύτως ακατάλληλο σταθμάρχη. Ένα από όλα αυτά ή όλα μαζί θα είχαν αποσοβήσει το δυστύχημα. Χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για να φτιαχτεί η τηλεδιοίκηση της Λάρισας από όσα για το μπάζωμα – ξεμπάζωμα. Και αυτό είναι ύψιστη ύβρις».

«Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «προσπαθείτε να διαχύσετε τις ευθύνες αλλού. Δεν αφήσατε τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή να γίνει με τους κατάλληλους μάρτυρες, την κλείσατε άρον άρον και αυτό το ανέδειξε το ευρωκοινοβούλιο, όπως ανέδειξε ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία.

Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος - εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας».