Πολιτικά και χωρίς κραυγές το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την αντίθεσή του στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωσή του το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η τρίτη απόπειρα κατεδάφισης ξεκινάει τώρα. Με εκτελεστικό βραχίονα τον Άδωνι Γεωργιάδη και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προωθείται η πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στοχεύοντας στο «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Ισχυρίζεται, παραπειστικά ως συνήθως, ο Υπουργός Υγείας πως θέλει να ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, αλλά τα δημόσια οικονομικά (που αντέχουν εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ) δεν το επιτρέπουν. Γι’ αυτό «δίνει ελευθέρας» στους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικό έργο (εντός και εκτός δημόσιων δομών), ώστε να πάρουν από την τσέπη των ασθενών όσα δεν τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το νομοσχέδιο δεν καταλύει μόνο τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ΕΣΥ, το γιατρό δημόσιο λειτουργό που είναι αφοσιωμένος στη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών του, αλλά υπονομεύει συνολικά την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας. Ποιός ειδικευμένος γιατρός θα αφήσει τις πολλαπλές δραστηριότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για ν’ ασχοληθεί με την εκπαίδευση των ειδικευομένων; Ποιος νέος γιατρός μπορεί να επιβιώσει ως αυτοαπασχολούμενος όταν θα πρέπει να ανταγωνιστεί στην ιδιωτικά αγορά τους έμπειρους γιατρούς ΕΣΥ;».