Δύο κλειστές συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.
Με «όπλο» και τη νέα έκθεση του «Economist», που σημειώνει ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς.

Ο «Economist» αποδίδει τη βελτίωση αυτή «στον αντίκτυπο των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μειώσει τους φόρους και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», κάτι το οποίο θα αναλύσει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του. Συγκεκριμένα, η πρώτη κλειστή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν 150 επενδυτές και επιχειρηματίες, θα γίνει ανήμερα την 25η Μαρτίου το πρωί, στο Τορόντο, στο «Economic Club of Canada».


Ποιοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο φόρουμ στον Καναδά

Πρόκειται για ένα φόρουμ που συγκεντρώνει την ελίτ της βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του επιχειρείν της χώρας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νικ Νάνος, γιος Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά και ιδρυτής της Nanos Research, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών της κοινής γνώμης και μελετών στη χώρα.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα προλογίσει ο Τζορτζ Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, ενώ παρέμβαση θα κάνει άλλος ένας Ελληνας της Διασποράς, ο Μπιλ Τσέρπες, πρόεδρος της εταιρείας τροφίμων Saporito Foods.

Θα ακολουθήσει το μεσημέρι της Δευτέρας δεύτερη συνάντηση, στο «Toronto Club», την παλαιότερη ιδιωτική λέσχη της χώρας, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα με τον κ. Μητσοτάκη 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, και εκπρόσωποι σημαντικών επενδυτικών εταιρειών, όπως του Canada Pension Plan Investment Board, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους σχεδόν 600 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τη «The Globe and Mail», την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Καναδά, κατά την επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης (με τον οποίο συνομίλησε η εφημερίδα) θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις, με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.


Προμήθεια επτά νέων Canadair

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, όπου μεταξύ άλλων θα υπογράψουν συμφωνία για την προμήθεια επτά νέων Canadair DHC-515, που θα παραληφθούν από το 2027 (τα δύο πρώτα) μέχρι το 2030 (τα τρία τελευταία). Πρόκειται για πέντε αμφίβια, μεσαίου τύπου, πυροσβεστικά αεροσκάφη, με χωρητικότητα σε νερό περί τους 6 τόνους, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αιγίς», και δύο όμοια αεροσκάφη, μέσω του προγράμματος RescEU της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με την προμήθεια των σύγχρονων αυτών αεροσκαφών αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και απόδοσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για το πώς θα ενισχυθούν οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών, ποια πρέπει να είναι η στάση της Δύσης στο εξής έναντι της ρωσικής εισβολής και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεργασία που απαιτείται για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.


Στην παρέλαση

Στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, έλαβε χώρα η μεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου, κατά μήκος της οδού Jean Talon, ενός από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

Στη συνέχεια, στις 6 το απόγευμα, η πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Μόντρεαλ διοργανώνουν δεξίωση στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, με επίτιμο προσκεκλημένο τον κ. Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Καναδά έπειτα από 41 χρόνια, καθώς ο τελευταίος ήταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε συναντηθεί τότε με τον ομόλογό του, Πιερ Τριντό, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού του Καναδά.


Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 3 ή στις 4 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει τη δεύτερη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μέσα σε μόλις δύο χρόνια -και την τρίτη συνολικά σε επίπεδο πρωθυπουργού στη θητεία του, καθώς είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ-, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της οικονομικής σχέσης των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, τα Ελληνοτουρκικά και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά