Με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την άμυνα, τη στήριξη της Ουκρανίας, το μέτωπο των αγροτών και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα της συζήτησης ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει μετά τις Βρυξέλλες στον Καναδά, όπου θα δώσει το «παρών» στις επετειακές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czznp1a4m7jd)

Διαβάστε ακόμα: Βρυξέλλες: Η ελληνική πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωομόλογο της αμυντικής θωράκισης - Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Ήρθε η ώρα» είπε ο Μητσοτάκης για το ευρωομόλογο 

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πρωτίστως την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την σταθερή θέση της χώρας μας για κοινό βηματισμό στις αμυντικές προμήθειες της ΕΕ, με στόχο την οικοδόμηση ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τα αυξημένα κονδύλια που η Ελλάδα λόγω των τουρκικών προκλήσεων είναι αναγκασμένη να δίνει για την άμυνά της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.

«Έχει έρθει η ώρα πια ώστε να μπορέσουμε να περιβάλουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλειά της. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με τον ευρωπαϊκό Νότο να συντάσσεται στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czzivyyu1q69)

Υπενθυμίζεται ότι στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στη βαυαρική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα είχε τονίσει ότι αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν.

«Αντιμετωπίζουμε έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά μας, πάντοτε αισθανόμαστε ότι πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, για να αποφύγουμε προκλήσεις», δήλωνε τότε ο πρωθυπουργός καθιστώντας σαφή στους Ευρωπαίους την ελληνική ιδιαιτερότητα επί του συγκεκριμένου θέματος.


Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Γάζα και αγρότες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και ευχήθηκε να καταλήξει η σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα αναγνωρίζουν ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή», επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά στην επίλυση του Παλαιστινιακού μέσα από τη λύση των δύο κρατών, ζητώντας κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων.

«Θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί θα συζητηθούν και τα θέματα του πρωτογενούς τομέα που αφορούν τους αγρότες, άλλωστε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εν μέσω των έντονων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παύση της αγρανάπαυσης.

«Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους», σημείωσε.