Σταθερά και με μεγάλη διαφορά παραμένει πρώτη η Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνεται και από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προπορεύεται με ποσοστό 31,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να αποκτά μια διαφορά για τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το 15,1% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13% και το ΚΚΕ με 10,1%. Στη συνέχεια, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ποσοστό 9,7%, η Πλεύση Ελευθερίας το 4,3%, η Νίκη το 3,2%, η Νέα Αριστερά το 3%, ενώ το κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου συγκεντρώνει το 2,4%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε;», η ΝΔ και εδώ είναι πρώτη με ποσοστό 24,6%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 11,8%, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 10,2%, το ΚΚΕ με ποσοστό 7,9%, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 7,6%, ενώ πιο πίσω βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,4%, η Νίκημε 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2,3%, η Φωνή Λογικής με 1,8% και το Μέρα25 με 1,5%.

Μπορεί η σφυγμομέτρηση αυτή να καταγράφει απώλειες για το κυβερνόν κόμμα της τάξης των 5,1 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, ωστόσο ο δρόμος μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι μακρύς και ακόμα το προεκλογικό κλίμα δεν υφίσταται στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η γαλάζια παράταξη συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που και σε αυτήν την μέτρηση δείχνει να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ, μετά την σφυγμομέτρηση της Opinion Poll για το Action24 που παρουσιάστηκε σήμερα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czzmpg1yud5d)

metron-analysis-ektimisi-psifou
metron-analysis-prothesii-psifou


Μητσοτάκης ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, τα ευρήματα της Metron Analysis για τις δημοτικότητες


Στην ερώτηση για τον «καταλληλότερο Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33%, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στο 7% και οι Νίκος Ανδρουλάκης & Κυριάκος Βελόπουλος από 5%.

Στο 34% ανέρχεται η θετική αξιολόγηση για τον Πρωθυπουργό και στο 61% η αρνητική. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι 17% και 74%.

Στο 30% ανέρχεται η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, ενώ, στο 66% η αρνητική. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την αντιπολίτευση είναι στο 10% και το 83%.

Η μεγάλη έκπληξη εντοπίζεται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να συγκεντρώνει 41%, ενώ, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%.

Το αποτύπωμα των Τεμπών


Η δημοσκόπηση καταγράφει μία σχεδόν απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, καθώς το 88% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν είναι αποτελεσματικά όσα έχουν γίνει για αυτό από το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για μία οριζόντια κοινωνική αντίδραση, πέρα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της μέτρησης.

Πολύ μεγάλη παραμένει η δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, όπως και της ακρίβειας, που παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Δείτε όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis:


metron-5
metron-6
metron-19
metron-10
metron-11
metron-12
metron-21
metron-23
metron-26