«Είµαι σε διαδικασία συγγραφής βιβλίου, όχι µόνο για την υπόθεση Novartis, αλλά και για τον χώρο της ∆ικαιοσύνης, της πολιτικής, καθώς και για τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη ζωή µου τα τελευταία 21 χρόνια», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος. Απευθυνθήκαµε στον κ. Παπαγγελόπουλο, µε αφορµή τις πληροφορίες που είχαµε στη διάθεσή µας από πρόσωπα του φιλικού του περιβάλλοντος για το πώς αξιολογεί ο ίδιος το περίφηµο «mea culpa» του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση Novartis, καθώς και τις καταγγελίες του Στ. Κοντονή για την ύπαρξη «παραϋπουργείου» ∆ικαιοσύνης εντός του Μεγάρου Μαξίµου την περίοδο διερεύνησης του σκανδάλου. O κ. Παπαγγελόπουλος µάς είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει καµία δήλωση µέχρι της εκδόσεως του βιβλίου του, µε το οποίο θα απαντάει σε όλους και για όλα.

Η αιχμή Τσίπρα

Ωστόσο, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ για την αυτοκριτική του Αλ. Τσίπρα και τη δηµόσια παραδοχή του πως στην υπόθεση Novartis έγιναν λανθασµένοι χειρισµοί, συνοµιλητές του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου σηµειώνουν πως η αιχµή του πρώην πρωθυπουργού αφορά κυρίως τους ∆. Τζανακόπουλο και Μ. Καλογήρου, διότι εκείνη την περίοδο αυτών τις εισηγήσεις δεχόταν και αυτούς συµβουλευόταν. Μάλιστα, ο Μ. Καλογήρου έγινε και υπουργός ∆ικαιοσύνης κατά την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis. Ο ∆. Παπαγγελόπουλος, σύµφωνα µε ανθρώπους του φιλικού του περιβάλλοντος, µπήκε στο κάδρο της πολιτικής δαιµονοποίησης επειδή ως πρόσωπο «πούλαγε». Και, µολονότι κατηγορήθηκε για ανάµειξη, αποδείχτηκε πως δεν είχε καµία σχέση, διότι απαλλάχθηκε οµόφωνα µε βούλευµα από πέντε ανώτατους δικαστές.

Αμαυρώνει την εικόνα

Ως προς τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας µετά την επίµαχη τοποθέτησή του στο Συνέδριο της «Καθηµερινής», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης δεν θέλει να εισέλθει στον χορό της χαιρεκακίας. Το «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» δεν τον εκφράζει. Ωστόσο, φέρεται να ερµηνεύει την παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού ως µια προσπάθεια συνολικής απεµπλοκής από το παρελθόν του, γιατί ενδεχοµένως σχεδιάζει κάτι καινούργιο στο µέλλον.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εκµυστηρευτεί στους συνοµιλητές του ότι, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας οποιοδήποτε πολιτικό του εγχείρηµα, πρέπει να αποµακρύνει τελείως από το περιβάλλον του κάθε άπειρο, αµαθή, ανεπαρκή και φοβικό συνεργάτη του. Συνεργάτη που όχι µόνο δεν προσφέρει τίποτα στον κ. Τσίπρα, αλλά αµαυρώνει τη δηµόσια εικόνα του. Για τις εκ των υστέρων καταγγελίες του Στ. Κοντονή, ο οποίος επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας τη δράση παραϋπουργείου στο Μέγαρο Μαξίµου, ο ∆. Παπαγγελόπουλος φέρεται να λέει πως «εγώ ήµουν στο υπουργείο µου, όχι σε κάποιο παραϋπουργείο», ενώ εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι γιατί ο κ. Κοντονής όλα αυτά τα θυµήθηκε σήµερα και δεν τα κατήγγειλε δηµοσίως την περίοδο που υποτίθεται ότι είχαν πέσει στην αντίληψή του.

Μετά τα θυμήθηκε

«Οι δηλώσεις του κ. Κοντονή δεν αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά αφορούν αυτούς που ονοµάτισε. Τον Τζανακόπουλο, τον Πολάκη και τον Καλογήρου. Και ο κ. Κοντονής αυτά τα θυµήθηκε στην πορεία. ∆εν τα κατήγγειλε όταν ήταν υπουργός, ούτε καν όταν ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Προφανώς, επειδή δεν βγήκε βουλευτής, µετά τα θυµήθηκε όλα αυτά», σηµειώνουν µε νόηµα οι συνοµιλητές του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ενώ υπενθυµίζουν πως και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Στ. Κοντονής για την υπόθεση, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίµου, ήταν πανοµοιότυπες µε αυτήν του ∆. Παπαγγελόπουλου, που χαρακτήριζε το σκάνδαλο Novartis το µεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Ο κ. Κοντονής ακριβώς τα ίδια πράγµατα είπε. Πως είναι µεγαλύτερο σκάνδαλο και από το σκάνδαλο της Siemens. Αρα ό,τι είπα και εγώ», φέρεται να λέει στους συνοµιλητές του ο ∆. Παπαγγελόπουλος. Τέλος, για τον κ. Κασσελάκη, την πορεία του οποίου ο κ. Παπαγγελόπουλος παρακολουθεί από την πρώτη ηµέρα της εκλογής του στην προεδρία του κόµµατος, τα πρόσωπα που συζητούν µαζί του σηµειώνουν πως τον θεωρεί χαρισµατική προσωπικότητα, αλλά εκ του αποτελέσµατος θα κριθεί αν είναι και χαρισµατικός ηγέτης.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά