Με τις κάλπες στην γειτονική Τουρκία να στήνονται στις 31 Μαρτίου για τις δημοτικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει την οξεία ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, την ώρα που η Αθήνα γίνεται όλο και πιο ενεργή στην ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τον διπλωματικό της ρόλο, όπως αποτυπώνεται και από το αυριανό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου το μεταναστευτικό θα είναι κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα.

Το ταξίδι αυτό - που θα επιτρέψει και τη διεξαγωγή μιας διμερούς συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη και αλ Σίσι - από κοινού με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και την συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ασπίδες», σηματοδοτούν την τόνωση του προφίλ της Ελλάδας και τη λήψη πρωτοβουλιών σε θέματα που «καίνε» τη Δύση, όπως το μεταναστευτικό και την διατήρηση ανοικτών οδών για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, κάνοντας τον Τούρκο πρόεδρο να επιλέξει και πάλι την οδό της πρόκλησης σε επίπεδο ρητορείας.

Σημειώνεται πως στόχος της επίσκεψης του κλιμακίου των Ευρωπαίων ηγετών είναι η έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο για την αποσυμπίεση της χώρας από τις μεταναστευτικές ροές. Όπως αναφέραν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, φοβούμενη ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Στο τραπέζι θα τεθεί η αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο στο επίπεδο της στρατηγικής σχέσης, ενώ αναμένεται η υπογραφή πακέτου στήριξης άνω των 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών.

Ερντογάν: «Ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα»

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας για άλλη μια φορά σήμερα στη Σμύρνη, την πόλη της νίκης στον εθνικό αγώνα και την πύλη της Ανατολίας. Πλησιάζουμε στην επούλωση των πληγών της Σμύρνης, η οποία, οδηγώντας τον εχθρό στη θάλασσα, διέλυσε όχι μόνο τα μαύρα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της, αλλά και τις φιλοδοξίες για προδοσία ενάντια στην ανεξαρτησία της πατρίδας. Απελευθερώθηκε από τον εχθρό πριν από έναν αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τους εχθρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την προηγούμενη Κυριακή (10/3) σε συγκέντρωση στη Σμύρνη, στέλνοντας το πρώτο τέτοιο μήνυμα εθνικιστικού περιεχομένου για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ίδιο μοτίβο και στο 15ο Δείπνο Ιφτάρ των πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κόμματος ΑΚ την Τρίτη (12/3) μία ημέρα μετά την πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις αρχές Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τα «Κατεχόμενα» στην ατζέντα. Ο πρόεδρος της γείτονος είπε ειδικότερα ότι στην Τουρκία ελπίζουν πως «η ατμόσφαιρα που επικράτησε πρόσφατα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την κυριαρχική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η «θετική ατζέντα» και τα «εθνικά συμφέροντα» 

Βέβαια, μπορεί τα παραπάνω να συμβαίνουν σε ρητορικό επίπεδο, ωστόσο η διπλωματία συνεχίζει κανονικά στην δική της οδό: Άλλωστε, τακτοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που οριοθετείται για το διάστημα μεταξύ 6 με 10 Μαΐου. Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αυτήν την εβδομάδα, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ. 

Οι δύο πλευρές μπορεί να μην μπήκαν... «στα βαθιά» αλλά συζήτησαν για το ζήτημα των Navtex, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της κυρίως για το περιεχόμενο αυτών. Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται οι δηλώσεις αξιωματούχων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο καλό κλίμα των δυο χωρών, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να επισημαίνει βέβαια στον απόηχο και της εν λόγω συνάντησης πως η έμφαση δίνεται στη «θετική ατζέντα», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν «διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα», σημειώθηκε κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, την Πέμπτη (14/3).