Η συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών για την κατάργηση του πλαισίου δίωξης υπουργών και βουλευτών με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Επικράτειας, Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη

Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Η Κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, την επιθυμία του 1 εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών;», ζητώντας η κυβέρνηση να φέρει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στα χέρια του η αναθεώρηση του Συντάγματος και έκανε λόγο για ''λαϊκισμό και υποκρισία'', ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το θέμα που αφορά το υπ. Εσωτερικών και συναρμόδια υπουργεία, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος.

Διαβάστε ακόμα: Τέμπη: Η Μαρία Καρυστιανού μιλάει τη Δευτέρα στην Κομισιόν

«Μιας και θα αρχίσει η συζήτηση Αναθεώρησης του Συντάγματος να σας ρωτήσω κ. Κόκκαλη το εξής. Όταν επί δικών σας ημερών, το 2018 ξεκίνησε η συζήτηση της αναθεώρησης, προτείνατε την κατάργηση του άρθρου 86 για τις διώξεις υπουργών και του άρθρου για την βουλευτική ασυλία; Τέτοιες προτάσεις δεν καταθέσατε αν και είχατε την πρωτοβουλία. Έχετε αλλάξει θέση από τότε; Θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και πρέπει να το ξέρουμε» είπε αρχικά ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με συλλογή 500.000 υπογραφών πολιτών με δικαίωμα ψήφου εισάγονται προτάσεις νόμου στην Βουλή. Το σχετικό ψήφισμα θέτει τα ζητήματα της ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας. Κατανοούμε όλοι ότι αυτά είναι Αναθεώρηση Συντάγματος και δεν αφορούν νόμους. Αυτά προϋποθέτουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει ότι η άσκηση δίωξης θα γίνεται από την Βουλή».

Αναφορικά με την ερώτηση των υπογραφών είπε: «Εσείς κ. Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για την λαϊκίστική λογική. Εσείς όμως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσατε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης».

Μάκης Βορίδης: Όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή  επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ τονίζοντας, ότι, «όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. Συζητήθηκαν οι 82 και συναινέσατε στην άρση μόλις στο 28,27 %. Στην προηγούμενη τετραετία της ΝΔ κατατέθηκαν 77 αιτήσεις, συζητήθηκαν οι 74 και υπήρξε άρση της ασυλίας στο 62%. Στην τρέχουσα περίοδο έχουν εγκριθεί όλα τα σχετικά αιτήματα, 100%. Τα λέω γιατί όλοι έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες. Ας δούμε, όμως, και για την ευθύνη των υπουργών. Επί ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκαν δύο προανακριτικές για τα εξοπλιστικά και τον Παπαντωνίου και για την Novartis. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ξέρουμε τι έγινε. Στην περίπτωση της Novartis αθωώθηκαν όλοι. Το 2019-23 είχαμε δύο προανακριτικές, για Παπαγγελόπουλο και Παππά. Πήγαν στο δικαστήριο και επίσης ξέρουμε τι έγινε. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ωραίος ο λαϊκισμός κ. Κόκκαλη, αλλά πάντα συγκρούεται με τα γεγονότα».