Ο θαλάσσιος διάδρομος για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι ηθικό μας καθήκον», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Λωρίδα της Γάζας θα συνδεθεί με τον έξω κόσμο μέσω των θαλάσσιων συνόρων της».

Τις δηλώσεις του Χριστοδουλίδη για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα φιλοξενούν οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διπλωματικών διαβουλεύσεων για την αναχώρηση του πρώτου φορτίου μέσω θαλάσσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να προσθέτει πως «υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρωτόκολλο που έχουμε αναπτύξει, το οποίο παρήχθη από κοινού με τους Ισραηλινούς».

«Νιώσαμε επιβεβλημένο να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Είναι ηθικό μας καθήκον», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος. Οι Financial Times αναφέρουν πως οι Κύπριοι ελπίζουν πως θα είναι εφικτό να φεύγουν από το νησί δύο με τρία πλοία κάθε εβδομάδα προς τη Γάζα, με οκτώ έως δέκα τόνους βοήθειας.

Παράλληλα, το πλοίο “Open Arms” της World Central Kitchen, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του αύριο Παρασκευή πριν από το μεσημέρι, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης. Όπως σημείωσε, στο λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται δεύτερο πλοίο και αρχίζουν διαδικασίες για να μπορέσει το συντομότερο να υπάρξει συνέχεια.