«Θέλουμε να χυθεί άπλυτο φως, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεξάρτητα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για την υπόθεση βιασμού του κοριτσιού ηλικίας 12 ετών από τον Κολωνό.

«Το άκουσμα μονάχα της είδησης μάς προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό. Περιμένουμε το δικαστήριο να εκδώσει την απόφαση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης για την εν λόγω υπόθεση.

«Περιμένουμε το κυρίαρχο δικαστήριο να εκδώσει την απόφαση για αυτήν την πράξη. Η ευθύνη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας σε επίπεδο Ποινικού Δικαίου έχει να κάνει με τη νομοθέτηση. Αν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος καταδικασθεί τελικά για βιασμό ανηλίκου, θα έχει ποινή το πολύ 15 χρόνια κάθειρξης. Γιατί, εφαρμόζεται ο επιεικέστερος νόμος που ίσχυε από τον χρόνο εκτέλεσης της πράξης μέχρι τη στιγμή της απόφασης του δικαστηρίου. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ίσχυαν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μαρινάκης: Χυδαίο ψέμα Κασσελάκη τα 40 σπίτια του Μητσοτάκη

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του πόθεν έσχες, με αφορμή και τη συζήτηση που έχει κλιμακωθεί για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη και την κατοχή από μέρους του μετοχών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κάτι μη σύννομο με την ιδιότητά του ως αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Είπε ειδικότερα: «Ποιος φωνάζει; Ποιος καταγγέλλει; Καταγγέλλει αυτός ο οποίος έχει δώσει γύρω στις 10 διαφορετικές απαντήσεις για αυτά τα οποία οφείλει εκ της ιδιότητας του να απαντήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά τα οποία καταθέτει, όπως και όλοι υπόλοιποι όλα αυτά τα χρόνια, ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή πόθεν έσχες και δεν έχει ειπωθεί ή βρεθεί το παραμικρό. Άρα, αυτά τα οποία λέει ο κ. Κασσελάκης και υπονοεί είναι συκοφαντικά.

Πάμε τώρα και στο θέμα των 40 σπιτιών. Είπε κάτι το οποίο είναι ένα χυδαίο ψέμα. Δεν υπάρχει ο αριθμός 40. Δεν υπάρχει ούτε καν το 1/10 του 40, το 4 στα σπίτια. Μπέρδεψε, προφανώς, κάποιες εγγραφές που έχουν να κάνουν με κάποιες αγροτικές εκτάσεις, με σπίτια. Δεν το έκανε προφανώς άθελά του, δεν το έκανε εξ’ αμελείας, το έκανε γιατί πολύ απλά αυτό επιτάσσει η ρητορική του πολακισμού και συκοφάντησε τον Πρωθυπουργό».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Μάλιστα είπε και άλλη μία συκοφαντία ο κ. Κασσελάκης. Προφανώς μπέρδεψε τον ενέργεια Πρωθυπουργό με τον πρώην Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ανεπάγγελτο». Ενώ γνωρίζει ότι έχει δουλέψει 10 χρόνια πριν μπει στην πολιτική, με όλα αυτά να είναι ειπωμένα και κατατεθειμένα. Αν νομίζει λοιπόν ότι ήρθε κύριος Κασσελάκης και μπορεί να υβρίζει, να συκοφαντεί, να λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο είναι βαθιά γελασμένος. Εμείς θα απαντάμε με στοιχεία.

Καμιά φορά η άγνοια στοιχειωδών ζητημάτων της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, την οποία τη βλέπουμε σε κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη, μπορεί έναν πολιτικό να τον κάνει συμπαθή. Ότι «εντάξει, κάποια στιγμή θα τα μάθει. Στην Αμερική ήταν». Λες και αυτοί που είναι στην Αμερική δεν έχουν διαβάσει- δεν ξέρουν. Ίσα-ίσα πολλές φορές έχουν δώσει και το παράδειγμα οι Έλληνες του εξωτερικού.

Όταν η άγνοια συνδυάζεται με αλαζονεία και αμετροέπεια, την οποία την είδαμε και μέσω του εκνευρισμού του χθες, αυτός είναι επικίνδυνος συνδυασμός. Όταν σε αυτά προστίθενται και η συκοφαντική διάθεση και οι συκοφαντικές αναφορές τότε αυτό -με συγχωρείτε- αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Παράλληλα, στην εισαγωγική τοποθέτηση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο την Κυριακή, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Τζόρτζια Μελόνι, σημειώνοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο», ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξει και διμερής συνάντηση με τον αλ Σίσι.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της μεταφοράς ύλης στους Δικηγόρους και τους Συμβολαιογράφους, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων και την εισαγωγή προς ψήφιση της τροπολογίας για το αγροτικό ρεύμα.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη 

«Καλό μεσημέρι,

Τίθεται σήμερα προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο υλοποιείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της μεταφοράς ύλης στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους Δικαστές.

Βάσει των εισηγούμενων διατάξεων, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από Δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

1. η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.

2. η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου.

3. η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

4. Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

Ακόμη, επιχειρείται περαιτέρω αποφόρτιση των γραμματειών των Δικαστηρίων, με την πρόβλεψη λήψης ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οργάνωσης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

Παράλληλα, η έκδοση διάταξης για εγγραφές και τροποποιήσεις καταστατικών σωματείων θα επικουρείται από δικηγόρο προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία.

Επιπλέον, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου 4990/2022 για τους whistleblowers και στα αδικήματα δωροδοκίας, ενσωματώνοντας έτσι στο εθνικό δίκαιο την σύσταση του ΟΟΣΑ και διευρύνοντας την διαφάνεια αλλά και την προστασία τους μέσω του ενωσιακού δικαίου.

Τέλος, η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης περιέρχεται αποκλειστικά στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος δίνει απευθείας παραγγελία διενέργειας κυρίας ανάκρισης, προς τον αρμόδιο ανακριτή.

----

Με τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με δεκαετή περίοδο αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.

Το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης των αγροτών και της διευκόλυνσής τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες, λόγω του εξωγενούς πληθωρισμού, τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού η οποία υλοποιείται άμεσα με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Παράλληλα η Κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί, εξετάζει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2025, ενώ με συγκεκριμένες προτάσεις προχωρά στην διαπραγμάτευση για την νέα ΚΑΠ.

---

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο voucher αξίας έως και 400 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής έχουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 1ης Απριλίου όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι που καλύπτουν τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν αναρτημένα στον ιστότοπο vouchers.gov.gr και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το νέο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού, στοχεύει στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους διαμονής των δικαιούχων. Αποτελεί ένα πρόγραμμα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως τόνισαν η Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός κ. Έλενα Ράπτη το οποίο πλέον έχει αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει εντάξει νέες κατηγορίες ειδικών κοινωνικών ομάδων και αποσκοπεί στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο ή σε δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Το Πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Αυξημένη επιδότηση 200€ ανά δικαιούχο (από 150€ που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

• Ποσό ύψους 300€ σε φυσικά πρόσωπα:

– άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,

– έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω,

– Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022.

• Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 400€ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα με αναπηρίες από 67% και άνω.

----

Συνεχίζεται η πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής και έχει φτάσει στο σύνολό της μέχρι τώρα τα 57,3 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη, 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου, καταβλήθηκαν περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 321 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, σε 986 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 2,7 εκ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 3.403 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να ξεπερνά τα 33 εκατομμύρια ευρώ.

----

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni και τον Πρωθυπουργού του Βελγίου Alexander de Croo - θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah al Sisi - σε μια επίσκεψη που συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι».