Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου με την ψήφο τους.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές: Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο συχνά γίνονται οι ευρωεκλογές;

Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Μάλιστα, οι τελευταίες Ευρωπαϊκές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019, κι έτσι οι επόμενες θα διεξαχθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2024

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις ευρωκάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως φέτος οι Έλληνες πολίτες αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη, θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμηση τους για τους υποψηφίους του κόμματος που στηρίζουν στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Διαβάστε ακόμα: Τι χρειάζεται να ξέρετε για τις ευρωεκλογές

Ποιοι ευρωπαϊκοί εκλογικοί κανόνες είναι κοινοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ακόμη κοινές αρχές που πρέπει να εφαρμόσουν. Ειδικότερα:

  • Οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε τέσσερις μέρες, από την Πέμπτη έως την Κυριακή.
  • Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει.
  • Οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν και να εκλεγούν εκεί.
  • Κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Η ηλικία ψήφου ορίζεται στα 16 έτη στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, στα 17 έτη στην Ελλάδα και στα 18 έτη στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών που μπορεί να εκλέξει οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μέγιστος 96, που καθορίζεται από την πληθυσμιακό μέγεθος των κρατών - μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από 21 ευρωβουλευτές.