Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στις προτεραιότητες υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η τροπολογία του ΥΠΕΝ «ξεκλειδώνει» το πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, αλλά επιτρέπει και την υλοποίηση των συμβάσεων αγοραπωλησίας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συνάψει ενεργοβόρες βιομηχανίες.

*Διαβάστε εδώ: Αυγενάκης: Καταβάλλονται σήμερα 1,3 εκατ. ευρώ στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας


Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, προωθείται η υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά απόλυτη προτεραιότητα, προς ενίσχυση των αγροτών και της εvεργοβόρου βιομηχανίας.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές καταρτίζουν συμβάσεις κατ’ ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΙΑ», που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από τη λήξη της διάρκειας της σύμβασης. Επίσης, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Επίσης, προβλέπεται σε διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση ή με χρηματοοικονομική διευθέτηση που θα καταρτιστούν με τελικούς πελάτες μη οικιακής χρήσης για έργα ΑΠΕ που υπάγονται στην Ομάδα έργων προτεραιότητας Β του άρθρου 2 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/12.08.2022 απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ παραγωγών και εvεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας του Παραρτήματος Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) η κατά προτεραιότητα χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, με αντίστοιχη αναφορά των έργων ΑΠΕ στις συμβάσεις και οι κυρώσεις σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης με τους προμηθευτές.

Παράλληλα, τα έργα ΑΠΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν το μέγιστο όριο ισχύος των προσφορών σύνδεσης που ορίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με σημαντική διάταξη προωθείται ο διακανονισμός των απλήρωτων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης.