Στο συνέδριο του Economist έδωσε το «παρών» σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόοδο που υπάρχει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στα απογευματινά χειρουργεία.

*Διαβάστε εδώ: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Επιστολή στον Άδωνι Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία


Άδωνις Γεωργιάδης: Ο καρκίνος είναι προτεραιότητα και πρόκληση για όλα τα συστήματα Υγείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα

«Ασθενείς με καρκίνο 10 χρόνια πριν ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν. Ως υπουργός Υγείας έχω να αντιμετωπίσω πολλές προκλήσεις στον προϋπολογισμό πάνω στις καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Η χρήση καινοτόμων φαρμάκων θέλει σωστή διαχείριση, γιατί ο ασθενής που χρειάζεται πραγματικά το φάρμακο πρέπει να το πάρει», πρόσθεσε.

«Ο καρκίνος είναι προτεραιότητα και πρόκληση για όλα τα συστήματα Υγείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας μέχρι πριν από λίγα χρόνια την ονομάζαμε επάρατη νόσο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με το φάρμακο για σπάνιο νευρολογικό νόσημα, ο υπουργός Υγείας είπε πως αποσύρθηκε από την εταιρεία γιατί δεν πέρασε στη φάση 3 του FDA.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ολιστικό θέμα και απαιτεί κυβερνητικό σχεδιασμό και από την κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία κάνουν πρεμιέρα σήμερα σε δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα θα γίνουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, κάτι που προσπαθούν να κάνουν από το 1992».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμα και τη σημασία της πρόληψης.

Όπως είπε: «Μεγαλύτερη ευλογία για την Ελλάδα από την παρουσία της στην Ε.Ε. δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα ''Σπύρος Δοξιάδης'' και άλλα προγράμματα πρόληψης βρίσκονται σε εξέλιξη με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα ''Σπύρος Δοξιάδης'' είναι ο πιο σημαντικός κρίκος σε όλο αυτό. Μέχρι το τέλος του 2025 όλοι οι πολίτες της χώρας θα έχουν εξεταστεί για διάφορες μορφές καρκίνου».

«Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πρωτοπορεί στη μάχη με τον καρκίνο», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

*Πηγή: powergame.gr