Μεγαλώνουν τα προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει την αγωνία των απλών μελών, με την οργανωτική δομή του κόμματος να υφίσταται την ίδια ώρα βαρύ πλήγμα με πάνω από 8 στους 10 που ψήφισαν τον Σεπτέμβριο για πρόεδρο να μην εμφανίζονται στις κομματικές οργανώσεις.

"Πάμε καλά, μεγαλώνουμε"

Ο πρόεδρος του κόμματος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι μέχρι αργά το απόγευμα η εικόνα από τη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων συντονιστικών επιτροπών στις Νομαρχιακές οργανώσεις και τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) υπολογιζόταν στο 8-10%.

«Πάμε καλά, μεγαλώνουμε», δήλωσε στα τοπικά στελέχη, ωστόσο η εικόνα που έφτανε απ' όλες τις οργανώσεις πανελλαδικά ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική, αφού η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή, που σε περίπου 7 Νομαρχιακές, όπως η Σάμος, η Πέλλα, η Καβάλα και η Δράμα, δεν χρειάστηκε να στηθούν καν κάλπες, καθώς δεν συμπληρώθηκε ούτε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων και ως εκ τούτου πήγαν σε συναινετικές διαδικασίες ορισμού των συντονιστικών.

Κορυφαία στελέχη μετέφεραν επί μέρες μια εικόνα πλήρους απροθυμίας να συμμετέχουν στις διαδικασίες, ακόμη και παραμονές των εκλογών, αφού ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές δεν μπορούσαν να τους πείσουν να μπουν στις τοπικές οργανώσεις.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι η συμμετοχή στην Α' Αθήνας που έφτασε μόλις στο 10% και στην Ανατολική Αττική από τα 10.000 μέλη έφτασαν στα τοπικά γραφεία μόλις 1.500. Στη Βόρεια Αθήνα πήγε στην κάλπη μόλις το 8% (1.346 από τα 16.000 μέλη), ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στα νότια προάστια, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για εικόνα απόρριψης του προέδρου και των επιλογών του σημειώνουν κορυφαία στελέχη, με την πλειοψηφία ουσιαστικά να γυρίζει την πλάτη», όπως ανέφεραν πολλοί με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, τον τρόπο λειτουργίας και τις επιλογές της ηγεσίας τους τελευταίους τρεις τουλάχιστον μήνες.

Κακό σημάδι για τις ευρωεκλογές

Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά για την εικόνα του κόμματος στις ευρωεκλογές. Κάποιοι μιλούν για επιλογή της ηγεσίας να μη στηριχθούν αυτές οι κάλπες και επισημαίνουν την ηχηρή απουσία του Στέφανου Κασσελάκη για την εκλογική αυτή διαδικασία. Εξήγηση γι' αυτή την επιλογή δεν είναι εύκολο να δοθεί, ωστόσο πολλοί αποδίδουν την απογοητευτική εικόνα στις επιλογές του σε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, που πήρε τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη ως γραμματέας οργανωτικού.

Θα ανατραπούν τα δεδομένα;

Μία εβδομάδα έμεινε για τον Στέφανο Κασσελάκη να μπει στον στρατό, με το κλίμα να έχει βαρύνει αρκετά. Οι μέρες αυτές θα είναι «γεμάτες», με πλούσιο πρόγραμμα και δύο μεγάλες εκδηλώσεις για την ακρίβεια, αλλά και την κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ικανό επί της παρούσης να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η πίεση του Μεγάρου Μαξίμου για τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, με τα δημοσιεύματα να αντιμετωπίζονται με στωικότητα από το περιβάλλον Κασσελάκη. Μπορεί να μη δίνονται απαντήσεις, παρ' όλ' αυτά όλοι γνωρίζουν ότι αυτές αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δοθούν, μιας και η αγωνία των στελεχών του κόμματος φαίνεται να μεγαλώνει, ενώ κανείς δεν αποκλείει ο Στέφανος Κασσελάκης να επιλέξει εντός της εβδομάδας να δώσει συνέντευξη σε κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.