Με δύο βασικούς προβληµατισµούς οδεύει η Νέα ∆ηµοκρατία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Από τη µια πλευρά η χαλαρή ψήφος, φαινόµενο που ούτως ή άλλως καταγράφεται διαχρονικά στις ευρωπαϊκές κάλπες, από την άλλη η ψήφος διαµαρτυρίας σε µικρότερα κόµµατα, δεξιότερα της Ν.∆.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτήν τη στιγµή, βάσει των δηµοσκοπικών ευρηµάτων, εµφανίζεται κυρίαρχος στον ευρύτερο χώρο και του πολιτικού Κέντρου, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο το κεφάλαιο της διεύρυνσης, ενώ η µεταρρυθµιστική ατζέντα της κυβέρνησης οδηγεί συνεχώς σε εισροές ψηφοφόρων από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στις τελευταίες, διπλές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επιλογές που έχουν κλειδώσει για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως αυτή της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου ∆ήµα και του αναπληρωτή καθηγητή ∆ιεθνούς Πολιτικής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Σωτήρη Σέρµπου, ο οποίος έως τον Σεπτέµβριο του 2022 ήταν σύµβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Οι παραπάνω επιλογές σηµατοδοτούν τα περαιτέρω ανοίγµατα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του πολιτικού Κέντρου.

Μαξίμου: Βολιδοσκοπεί πρόσωπα που μπορούν να συσπειρώσουν τη Δεξιά

Ωστόσο, οι επιτελείς του Μαξίµου δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η ψήφιση του νόµου για την ισότητα στον γάµο και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας «πλήγωσαν» µερίδα της παραδοσιακής βάσης της Νέας ∆ηµοκρατίας, ιδίως στους νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που προβληµατίζει όσο πλησιάζει ο χρόνος των ευρωεκλογών.

Συνεπώς, το Μαξίµου βολιδοσκοπεί πρόσωπα που µπορούν να συσπειρώσουν τη δεξιά πτέρυγα της κεντροδεξιάς παράταξης και να εκφράσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που παραδοσιακά αποτελούσαν το «µπετόν» της εκλογικής δύναµης του κόµµατος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για Φρέντη Μπελέρη

Στη στήλη «Big Mouth» του powergame. gr διαβάσαµε ένα σενάριο το οποίο, δεδοµένων των συνθηκών, θα µπορούσε να αναδείξει τα πατριωτικά χαρακτηριστικά του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου. Πρόκειται για την ενδεχόµενη υποψηφιότητα του προφυλακισµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αποτελεί µια ισχυρή σκέψη ενόψει της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆. Αλλωστε, στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΛΚ η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, µε ελληνική πρωτοβουλία, έστειλε ηχηρό µήνυµα στην Αλβανία για την εφαρµογή του κράτους δικαίου, ψηφίζοντας και υιοθετώντας έκτακτο ψήφισµα της Ν.∆., στο οποίο αναφέρονται τα γκρίζα σηµεία της υπόθεσης Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε µε ποινή δύο ετών από το αλβανικό δικαστήριο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η οµολογία του κύριου µάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική Αστυνοµία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Ακόµα ένα σενάριο που «έπαιξε» τις τελευταίες ηµέρες ήταν η υποψηφιότητα του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος πλέον στηρίζει ανοιχτά τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον πρωθυπουργό.

Το σκεπτικό γύρω από τη φηµολογούµενη υποψηφιότητά του απηχεί την αντίληψη ότι θα µπορούσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους της δεξιάς πτέρυγας, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση. Ο ίδιος, ωστόσο, σε επικοινωνία του µε την «Κυριακάτικη Α» δεν επιβεβαίωσε τα περί της υποψηφιότητάς του. Να σηµειωθεί ότι στο... κωδικό σχέδιο «Γαλάζια συσπείρωση και συγκράτηση των διαρροών στα δεξιά» εντάσσονται στοχευµένες πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει το κυβερνών κόµµα κατά την προεκλογική περίοδο, µε περιοδείες στελεχών µε πιο συντηρητικό προφίλ στις «προβληµατικές» εκλογικές περιφέρειες, αρχής γενοµένης από το προσυνέδριο της Ν.∆. την προσεχή ∆ευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα δοθεί το «σήµα» της εκκίνησης των επετειακών εκδηλώσεων, µε αφορµή την 50ή επέτειο από την ίδρυση της Ν.∆.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής