Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, κος Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μετά το ''όχι'' του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Αριστερά - Εκατέρωθεν ''πυρά'' από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αναφορικά με το κάλεσμα της Νέας Αριστεράς για πρόταση δυσπιστίας, είπε: «Όταν βλέπεις να παραβιάζεται με τόσο ακραίο τρόπο το Σύνταγμα, δεν μπορείς απλά να κάθεσαι να παρακολουθείς, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα εργαλεία, τα οποία η δημοκρατική κοινοβουλευτική τάξη σου δίνει και ένα τέτοιο εργαλείο είναι και η πρόταση δυσπιστίας. Γι’ αυτό καταθέσαμε μια δημόσια πρόταση στα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν αφορά αυτό τον Βελόπουλο, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, να καταθέσουμε από κοινού μια πρόταση δυσπιστίας. Με αυτό θα σταματούσε η συζήτηση για το νομοσχέδιο, τρεις μέρες η κυβέρνηση θα ήταν σε μια θέση άμυνας για το σύνολο της πολιτική της σε μια στιγμή που υπάρχει δυσαρέσκεια και για την κατάσταση στο ΕΣΥ και για την κατάσταση με το κόστος ζωής και για τα Τέμπη και θα κέρδιζε και το εκπαιδευτικό κίνημα κάποιες κίνημα παραπάνω. Δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν μια φοβισμένη στάση είτε με αστεία επιχειρήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη σιωπή τους. Εμείς ως Νέα Αριστερά θα επιμένουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για την ελάχιστη κοινή συνεννόηση και τα μέτωπα που απαιτούνται απέναντι σε μια πολιτική που τη χαρακτηρίζουμε αρνητική ως προς τη μεγάλη κοινωνία».

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ανέφερε: «Με αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαφωνώ ως προς την κατάληξη, αλλά είναι η ορθή μεθοδολογία συνταγματικά, δηλαδή έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο λέει ότι απαγορεύεται η ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες, το απαγορεύεται αν μετατρέπεται σε επιτρέπεται ουσιαστικά συζητάμε για το προνόμιο της κυβέρνησης να παραβιάζει το σύνταγμα. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό».


Νάσος Ηλιόπουλος: Εμείς θα συνεχίσουμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων να προτείνουμε κοινές δράσεις

Ερωτηθείς αν θα καταργούσε η Νέα Αριστερά τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην περίπτωση που κατείχε κυβερνητική θέση, απάντησε: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με κάτι το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα. Η δημοκρατία πρέπει να έχει κανόνες».

«Από τους 37.500 που σπουδάζουν στο εξωτερικό μόνο 5% είναι προπτυχιακοί όλοι οι άλλοι είναι σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι φεύγουν παιδιά από καλό δημόσιο πανεπιστήμιο και πάνε σε καλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν κανένα λόγο να γυρίσουν στη χώρα», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν θα έχει συνέχεια η απόπειρα συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, είπε: «Εμείς από τη μεριά μας θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον προοδευτικό χώρο, ένα τεράστιο πολιτικό κενό γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ασκούν είτε φοβισμένη είτε συναινετική αντιπολίτευση, εμείς θα συνεχίσουμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων να προτείνουμε κοινές δράσεις, γιατί θεωρούμε ότι πέρα από τις στρατηγικές διαφωνίες μπορούν να βρίσκονται κοινοί τόποι πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτή τη μεθοδολογία εμείς θα τη συνεχίσουμε».

Ο Νασος Ηλιόπουλος  στην Νίκη Λυμπεράκη  "Στον αέρα"      |Parapolitika