Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και Νίκη που θα συζητηθούν μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας σε ό,τι αφορά το μέρος που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

*Διαβάστε εδώ: Αλέξης Χαρίτσης: Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη, ανέφερε ότι κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ τα σχετικά άρθρα δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.

Την ίδια στάση, ακολουθούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Κ.Ο. «Νίκη», καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας επίσης.

Ταυτόχρονα άνοιγμα προς τα αριστερά έκανε σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτείνοντας στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για παραβίαση του Συντάγματος.