Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή διαρκείας που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης-στοχοθεσίας στο Δημόσιο, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων σχετικού νόμου (4940/2022).


Υπουργείο Εσωτερικών: Το σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών, «αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε ληφθείσα απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία-αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες».

Και προσθέτει: «Το σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο, που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό· η οποιαδήποτε ενέργεια όμως πρέπει να είναι νόμιμη και να μη στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων».


Τα ερωτήματα της ΑΔΕΔΥ

Να σημειωθεί ότι προσφάτως η ΑΔΕΔΥ είχε παρουσιάσει Γνωμοδοτικό Σημείωμα της νομικής συμβούλου αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την προκηρυγμένη «απεργία-αποχή» από τις διαδικασίες της «στοχοθεσίας-αξιολόγησης» του ν. 4940/2022, προκειμένου να δοθούν έγκυρες απαντήσεις και συγκεκριμένα για το εάν:
  • Η μη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης δόκιμου υπαλλήλου συνιστά κώλυμα μονιμοποίησής του κατά το άρθρο 40 του Υ.Κ.
  • Η μη εκπλήρωση από δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ των υποχρεώσεων στοχοθεσίας-αξιολόγησης που θέτει ο ν. 4940/2022 συνιστά συμπεριφορά που μπορεί νομίμως να οδηγήσει σε κίνηση πειθαρχικής διώξεως σε βάρος του.