Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα συνετάχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή τη συζήτηση που είχε για τα Τέμπη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θάνο Πλεύρη. «Αν δεν είχαμε το ψήφισμα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό που φώναζαν στην κυβέρνηση για το πώς είναι δυνατόν και το ψηφίσαμε, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης.

Μάλιστα, δήλωσε στο OPEN ότι έγραψε ο ίδιος το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα το άρθρο 27, το οποίο ορίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτές θα κοπούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν λέει αυτό που λέτε εσείς ότι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κοπούν τα κονδύλια. Λέει να συμμορφωθείτε».

Δείτε το βίντεο

Αρβανίτης: Εγώ συνέταξα το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου | Parapolitika

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ καταψήφισαν 254. Απείχαν 26 ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα είχε κατατεθεί από κοινού από 4 ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew. Νωρίτερα κατατέθηκε ένα ήπιο ψήφισμα ή αντιψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας» στον τομέα.

 Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Ολομέλεια, τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο, διεξήχθη η συζήτηση για το κράτος δικαίου, σε θερμό κλίμα και με αρκετές αντεγκλήσεις. Τότε, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είχε απαντήσει σε έντονο ύφος στη Σόφι ιν’τ Βελντ σε ερώτηση που της έκανε η ευρωβουλευτής του Renew για το θέμα. Παράλληλα 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου απευθύνουν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.