Η εβδομάδα μιας κρίσιμης για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ιδεολογικής και πολιτικής μάχης στη Βουλή ξεκινάει σήμερα. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και μπαίνει μετά στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση την Παρασκευή, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βουκουρέστι και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή την Παρασκευή 

Στην ομιλία του, η οποία γίνεται ακριβώς τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, πέρα από την ουσία της νομοθετικής παρέμβασης, θα θέσει τον στόχο η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να κρατήσει περισσότερους φοιτητές και καθηγητές εδώ, ενώ θα ασκήσει σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση, με έμφαση στις σπουδές σε μη κρατικό πανεπιστήμιο του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και στην επαμφοτερίζουσα στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Χθες, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στο Facebook, ο πρωθυπουργός επέλεξε να σταθεί στην αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα €1.500 σε €2.000 και για συγκατοίκηση από τα €2.000€ σε €2.500, τονίζοντας πως «πρακτικά το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως τα κόστη ενοικίου σε δύο δικαιούχους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση».

Το χαρακτήρισε δε ως «ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης τόσο των οικογενειών τους όσο και των περιφερειακών πανεπιστημίων, που λαμβάνουμε στο πλαίσιο των πολλών δράσεων ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ψηφίζεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkanq69po7t)


Στον σκληρό πυρήνα του μεταρρυθμιστικού της έργου η κυβέρνηση

Ύστερα από σχεδόν έναν μήνα που η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση για να εισέλθει και πάλι στον σκληρό πυρήνα του μεταρρυθμιστικού της έργου και για να υπενθυμίσει στο κεντρώο της ιδίως ακροατήριο ότι μπορεί και παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε ζητήματα που λιμνάζουν επί δεκαετίες, όπως είναι το κρατικό μονοπώλιο στα ΑΕΙ.

«Γενιές ΔΑΠιτών έδωσαν αγώνα για να επιτύχουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και επιτέλους την κάνει πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με εμβέλεια, ακαδημαϊκοί, θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές. Είναι μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα της τη νέα γενιά, ανακουφίζοντας όμως και από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους», συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία παραρτημάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από δέκα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή

«Υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από δέκα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης (στο Πρώτο Θέμα), υπογραμμίζοντας ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η ναυαρχίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε σενάριο».