Σε μια παρέμβαση αναφορικά με τα εθνικά θέματα προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει η Καθημερινή για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά. Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε «βέλη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μυρίζει συνθηκολόγηση» η συναίνεση επί των ζητημάτων αυτών, ενώ χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο για την κρίση των Ιμίων, λέγοντας πως είναι «ντροπή», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και χαρακτήρισε ως προδοσία.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς, ρωτήθηκε αρχικά για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη που είχε μιλήσει σε προηγούμενη συζήτηση σχετικά το ενδεχόμενο συναίνεσης για την επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά των τριών κομμάτων της Βουλής που έχουν κυβερνήσει.

«Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη "συναίνεση" και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» απάντησε. Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε πως όταν μιλάς για συναίνεση, ζητάς να κάνεις βήματα παραπάνω, δηλαδή «βήματα υποχώρησης».

Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη συζήτηση των 12 υπουργών Εξωτερικών το Δεκέβριο του 1991, όπου μπήκαν τρεις όροι οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το υπουργικό και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ότι ο ίδιος έλαβε συγχαρητήρια και από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Αυτό που έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για έναν λόγο που τον βλέπουμε και σήμερα ως προς τη μακεδονικότητα για τους βούλγαρους της γλώσσας τους. Αυτό τιθεται ως προϋπόθεση εισόδου στην ΕΕ από τους Βούλγαρους, και άρα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Εγώ αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων, και το εννοώ», είπε χαρακτηριστικά τόσο για τα Ίμια, όσο και για τις Πρέσπες.

Αντώνης Σαμαράς: Δεν υπήρχε ούτε μια εύκολη μέρα στο Μαξίμου

unnamed
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε ούτε μια εύκολη μέρα στο Μαξίμου. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν υπήρχε μέρα που να τελειώνουμε πριν τα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα ήταν νωρίς. Νιώθαμε πάντα την απειλή “Πέφτετε έξω, δεν θα σας πληρώσουμε τα ομόλογα”». Επανέλαβε τη διατυπωμένη του άποψη ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του ήταν σίγουρη η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά οι δανειστές «κλότσησαν» για 900 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015, εξέφρασε την άποψη ότι «ήταν ευτύχημα ότι έγινε στροφή 180 μοιρών».

Παράλληλα, μνημόνευσε τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ κατά την οποία η τότε καγκελάριος επικαλέστηκε της βαριές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και του πρότεινε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Της είπα: δεν πρόκειται να κάνω αυτήν την κουβέντα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης: «Έπρεπε να ακουστεί ο θόρυβος των τρακτέρ ώστε να ξυπνήσουν οι Βρυξέλλες για τους αγρότες; Το να μιλάς για τις αδυναμίες δεν σημαίνει ότι είσαι λαϊκιστής».