Με όλες τις δημοσκοπήσεις -τελευταία της MRB, που δημοσιοποιήθηκε χθες- να δείχνουν σταθερά υψηλό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με περίπου 20 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μια συνολική στροφή στην καθημερινότητα και στα ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.


Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται τώρα στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι αυτό της ακρίβειας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας, καθώς και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας αναμένεται στο πλαίσιο αυτό να εκτιμήσει πως από αύριο, Παρασκευή 1η Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις τιμών έως και 15% σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, βρεφικές πάνες και προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

«Δεν θα δούμε τις τιμές σε αυτά τα προϊόντα να σταθεροποιούνται, αλλά να μειώνονται σε σχέση με πριν από την εφαρμογή του μέτρου. Ξέρουμε ότι σε όλες αυτές τις κατηγορίες οι μειώσεις που θα δούμε θα είναι μεγαλύτερες από το 10%. Θα είναι μόνιμες μειώσεις. Δεν είναι έκτακτα μέτρα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ. Μετά την αυριανή ημέρα το Υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει συνολικά πάνω από 2.000 κωδικούς να μειώσουν την τιμή τους.

Στο πλαίσιο της στήριξης του αγροτικού κόσμου, εν μέσω μάλιστα των συνεχιζόμενων σε αρκετά σημεία της επικράτειας κινητοποιήσεων, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι νέες ρυθμίσεις με τις οποίες ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου με δύο άξονες: α) Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, β) Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Στο επίκεντρο και τα απογευματινά χειρουργεία

Μετά την ακρίβεια και τα αγροτικά προϊόντα, το τρίτο μεγάλο ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών και θα απασχολήσει το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι η δημόσια υγεία. Ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλύσει το πολυνομοσχέδιο με διατάξεις για τον καθορισμό αμοιβών γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία, την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, καθώς επίσης και τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του ΕΟΔΥ, την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-1 και την προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Τα νομοσχέδια Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Οικονομικών

Το νομοσχέδιο που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιάσει στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με στόχο μεταξύ άλλων το «ταίριασμα» των αναγκών των Γενικών Επιτελείων Ανάγκες με τις ελληνικές startups και τις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας, την έμφαση στην έρευνα μέσα και στις στρατιωτικές σχολές και το κοινό σώμα πληροφορικής στους τρεις κλάδους, για τις αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση των big data.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο αφορά α) Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γ) Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.