Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έναν χρόνο από τη συμπλήρωση της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία υπενθύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στις 21 Μαρτίου 2023 ότι θα φροντίσει "να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως" ακριβώς στο τι έγινε», τονίζοντας ότι «αντί για προβολέα, πήρε χαλί για να κρύψει από κάτω όλες τις ευθύνες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Χαρίτση για την τραγωδία στα Τέμπη:

Στις 10 το πρωί χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες. Εκείνη την ώρα έτυχε να περπατάω στη Σόλωνος και είδα μια τρομερή εικόνα. Με κόσμο να σταματάει να περπατάει και να στέκεται. Ήταν μια ανατριχιαστική και συγκινητική εικόνα. Η εικόνα μιας ολόκληρης κοινωνίας που πενθεί, ένα συλλογικό τραύμα που δεν έχει κλείσει. Και πώς να κλείσει όταν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη.

Όταν ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στις 21 Μαρτίου 2023 ότι «όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια». Και ότι θα φροντίσει «να πάρουμε», όπως είπε, «έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως ακριβώς στο τι έγινε». Και στην πραγματικότητα αυτό που έκανε είναι ρίξει ένα μεγάλο χαλί για να κρύψει από κάτω όλες τις ευθύνες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απευθύνει κανείς στους συγγενείς των θυμάτων.

Ό,τι και να τους πούμε θα είναι λίγο και μικρό για να απαλύνει τον πόνο της απώλειας. Και δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απολογηθεί η πολιτεία, το κράτος, πρωτίστως η κυβέρνηση στις οικογενειες των θυμάτων. Σε αυτές τις 57 ψυχές. Σε αυτές τις ψυχές που τους έλεγε η κυβέρνηση να ταξιδεύουν με τρένο γιατί είναι ασφαλές.

Ένας χρόνος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το μόνο που εμείς, ως βουλευτές, ως μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχαμε το καθήκον να κάνουμε ήταν να συστήσουμε μια προανακριτική επιτροπή για τις 57 ανθρωποκτονίες. Να συστήσουμε μια προανακριτική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις 57 ανθρωποκτονίες. Δεν έγινε όμως αυτό. Με αποκλειστική ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η Ν.Δ. προτίμησε να πάει σε Εξεταστική Επιτροπή και μάλιστα σε βάθος τόσων ετών ώστε να διαχυθούν οι ευθύνες. Για να μη φταίει τελικά κανένας.

Ακόμα όμως και στην Εξεταστική Επιτροπή, αντί να εξετάσουμε και το παραμικρό διαθέσιμο στοιχείο, τον κάθε διατεθειμένο να ρίξει φως στην υπόθεση μάρτυρα, επιλέξατε προκλητικά να μην καλέσετε σημαντικούς μάρτυρες, να μην αφήσετε ούτε αυτούς που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ουσιαστικά ερωτήματα. Άρον άρον να τελειώνει η διαδικασία, να κλείσει η υπόθεση αναίμακτα για την παράταξή σας και τους υπουργούς σας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προδικάσει το τι θα γίνει στη συνέχεια. Βιάστηκε να κάνει διάγγελμα για να μας πει ότι ήταν «ανθρώπινο λάθος» προδικάζοντας.

Όταν σπεύδατε να μας δείχνετε την «τοπική τηλεδιοίκηση» στη Λάρισα. Το ακούσαμε κι αυτό.

Όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής, που παραιτήθηκε προσχηματικά και έσπευσε να είναι ξανά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές λίγους μήνες μετά, ο ίδιος υπουργός που λίγες μέρες πριν από το τραγικό συμβάν μας έλεγε από αυτά τα υπουργικά έδρανα ότι είναι ντροπή να τίθεται ζήτημα ασφάλειας στα τρένα.

Για να μην πιάσουμε το τελευταίο που ακούσαμε από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: δεν κλήθηκε λέει ο κ. Γενηδούνιας γιατί προφανώς η Εξεταστική δεν καλεί μάρτυρες που κατέχουν θέσεις σε κόμμα. Έχετε παρεκτραπεί τόσο πολύ εκεί στην κυβέρνηση και λέτε τέτοια πράγματα δημόσια; Μήπως να μην καλέσει και η Δικαιοσύνη μάρτυρες που είναι κομματικά οργανωμένοι;

Μετά σας πειράζει που το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει ψηφίσματα καταδίκης για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Φανταστείτε να ήξεραν κι αυτό όταν ψήφιζαν.

Κυρίως, όμως, όταν έγινε το ανήκουστο για σιδηροδρομικό δυστύχημα. Να αλλοιωθεί αμέσως ο τόπος του δυστυχήματος. Ο τόπος του εγκλήματος.

Εν έτει 2023 δύο τρένα κινούνταν αντίθετα σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή! Χάνουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως νέα παιδιά. Κι αντί να σταματήσουν τα πάντα –τα πάντα– να μην πειραχτεί τίποτα στο σημείο προκειμένου να γίνει πλήρης έρευνα για να εξεταστούν τα αίτια του συμβάντος (όχι μόνο για τα θύματα, αλλά και για τη μελλοντική ασφάλεια) αφαιρούνται βαγόνια και μπαζώνεται το έδαφος.

Τι μπορεί να σκεφτούν οι πολίτες βλέποντας όλα αυτά; Μια μόνο λέξη μπορεί να περάσει από το μυαλό του. Η λέξη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.

Μη διανοηθείτε να σκεφτείτε ότι θα πετύχετε κάτι τέτοιο. Μη διανοηθείτε να σκεφτείτε ότι θα σας αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο να το κάνετε.

Δεν θα σας αφήσουμε.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι' αυτό.

Κι όπως φωνάζουν οι φοιτητές που πήγαν στα Τέμπη, όπως φωνάζουν όλοι οι νέοι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, όπως φωνάζει όλη η κοινωνία που είναι σήμερα στους δρόμους, δίνουμε μια υπόσχεση: Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη.