«Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την ψήφιση της Έκθεσης για την αποκατάσταση της Φύσης στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Αρχικά, σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο, όπως αυτό φάνηκε και από την πρώτη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την γνωμοδοτική έκθεση για την προστασία της φύσης, με τις τροπολογίες του ΕΛΚ που υπερψηφίστηκαν από πολλές πολιτικές ομάδες, πετύχαμε να βελτιώσουμε αρκετά από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ο πληθωρισμός παρουσιάζει πτωτική τάση σε όλα τα είδη εκτός από τα τρόφιμα

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, ως συμβιβαστικό αποτέλεσμα του τριλόγου, μπορεί να είναι βελτιωμένη, αλλά θεωρώ ότι επειδή συνεχίζονται οι αρνητικές συγκυρίες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος ενώ παρουσιάζει μια πτωτική τάση σε όλα τα είδη, στα τρόφιμα παραμένει υψηλός, ορισμένα ζητήματα της εν λόγω έκθεσης πρέπει να επανεξεταστούν και να ισχύσουν μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να έχουν τη δυνατότητα και να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς».

«Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις ομιλίες μας και με τις πράξεις μας, στηρίζουμε απόλυτα την πρόταση για την προστασία της φύσης εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Οι υπάρχουσες συνθήκες, μας επιβάλλουν ορισμένα κεφάλαια να τα τρέξουμε πιο γρήγορα και κάποια άλλα, λόγω των πρωτοφανών και ειδικών συγκυριών να τα αναστείλουμε, ώστε οι καταναλωτές, ευρωπαίοι πολίτες να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Στο κέντρο της πολιτικής μου ήταν πάντοτε ο άνθρωπος, ο ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος πρέπει να έχει αυτάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα, σε καλή ποιότητα και σε καλή τιμή», κατέληξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.