Ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που απειλούν να διαταράξουν σοβαρά την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο, αναλαμβάνει η Ελλάδα. Χθες βράδυ, λίγο πριν από τις 10:00, απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Eunavfor Aspides». Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίθηκε, έπειτα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που απειλείται από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη.


Ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα

Μόλις προ τριών ημερών εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Ντόχα με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο κ. Δένδιας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czf9zkfagp2h)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει θέμα αποστολής στρατευμάτων της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Στο άλλο μεγάλο πολεμικό μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες το βράδυ στη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τονίζοντας –σύμφωνα με πληροφορίες– ότι η χώρα μας στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να τη στηρίζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και πως θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για τη στρατηγική της αυτονομία. Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική, όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, αργά χθες το βράδυ από το Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία», ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czfburliisv5)

Με βίντεο που ανήρτησε στο Χ (πρώην Twitter) το Κίεβο ευχαρίστησε τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή. «Ευχαριστώ, Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες σε κάθε χώρα, ηγέτη και πρόσωπο που στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα νικήσουμε», έγραψε στο προφίλ του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.