Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε τη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας η τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

O κ. Γεραπετρίτης, τόνισε πως τα λεγόμενα μνημόνια θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία με την προϋπόθεση όμως ότι θα εφαρμόζεται η συμφωνία. Ωστόσο όπως εξήγησε υπάρχουν δυσκολίες στους γείτονες στην εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας για τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Γεραπετρίτης: Υποχρέωση μας είναι να παρακολουθούμε τις εξέλιξης της συμφωνίας και όταν υπάρχει μη εκπλήρωση να προβαίνουμε στις νόμιμες ενέργειες


«Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε όλα τα κεφάλαια θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και αιρεσιμότητες της συμφωνίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «η προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα έχει να κάνει για τεχνική μεταβατική περίοδο 5ετίας στην οποία είχε την ευκαιρία να προβεί. Αυτό ως σήμερα δεν έχει συντελεστεί όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επειδή υπήρξαν τα όποια γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα εκ. Μέρους της Β. Μακεδονίας. Υποχρέωση μας είναι να παρακολουθούμε τις εξέλιξης της συμφωνίας και όταν υπάρχει μη εκπλήρωση να προβαίνουμε στις νόμιμες ενέργειες. Η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για προσαρμογή στα έγγραφα».