«Ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε ένα ζήτημα, στην Πολιτική Γραμματεία την προηγούμενη Τρίτη, εμπιστοσύνης στο όνομά του. Πάνω σε αυτό ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι εφόσον θέτεις ζήτημα εμπιστοσύνης, μην πας να πάρεις την εμπιστοσύνη από το συνέδριο, πήγαινε να την πάρεις από εκεί που σε εξέλεξαν, από τη βάση του κόμματος», σχολίασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκείται στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβασή του, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε τη γνώμη πως δεν βάζει κανείς θέμα επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης τέσσερις μήνες εφόσον έχει εκλεγεί και επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το έβαλε ο κ. Τσίπρας, αλλά ο κ. Κασσελάκης.

«Οι κύκλοι κλείνουν και κρίνονται οι πολιτικοί, στις μάχες, στις κοινωνικές, στις πολιτικές, στις εκλογικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τον Σεπτέμβρη του 2023 μία πλήρη θητεία εκλογική, που μέσα σε αυτήν τη θητεία, που -όπως ορίζει το συνέδριό μας- είναι τρία χρόνια και θα έχει ευρωεκλογές, θα κριθεί εκεί, ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι καλό και καλύτερο, να φανεί η δυνατότητά του να ηγηθεί της παράταξης και να γίνει πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές.

«Εν πάση περιπτώσει, άνθρωποι είμαστε, κάποιος μπορεί να συμφωνεί με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα, κάποιος μπορεί να διαφωνεί, κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να μη σέβεται τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί αν είμαι σήμερα εγώ, έγινα τριάντα χρονών διευθυντής κοινοβουλευτικής ομάδας, τριάντα τεσσάρων χρόνων έγινα βουλευτής, στα 38 μου κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, αυτό συνέβη γιατί ο Τσίπρας και όλοι μας μαζί, αλλά ο Τσίπρας έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο, έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα, το γεγονός ότι σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οφείλει στο γεγονός ότι διαδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε αυτό το κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση, κυβέρνηση και στη συνέχεια ξανά αξιωματική αντιπολίτευση. Και όλοι αυτοί οι οποίοι ανακάλυψαν την πολιτική πιο πρόσφατα ή πιο παλιά και έχουν κάποιες απόψεις, νομίζω ότι αν ζυγίσεις τα πρόσωπα, τη διαδρομή τους και την ιστορία τους, όσο και να διαφωνείς, οφείλεις να σέβεσαι και να μην είσαι αφοριστικός», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάδης. «Δεν έπρεπε να τα γράψει εκεί που τα έγραψε και έπρεπε να το γράψει αλλού και να τα πει εδώ κ.λπ. Εντάξει, ρε παιδιά, για τον Τσίπρα μιλάμε. Δηλαδή ένας άνθρωπος που μας έβγαλε από το 4%, μας πήγε στα ουράνια, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, έκανε τη συμφωνία των Πρεσπών, πολεμήθηκε όσο κανένας και είναι μόλις 49 χρονών. Λίγο σιγά τους τόνους και εμείς, γιατί καμιά φορά χρειάζεται και καμία αυτοσυγκράτηση, η αμετροέπεια γενικώς δεν κάνει καλό. Όλο αυτό που λέμε για την αμετροέπεια και την αλαζονεία του κυβερνητικού συστήματος του κυρίου Μητσοτάκη κ.λπ., να κοιτάμε και καμιά φορά και εμείς τους τόνους μας στο εσωτερικό, να μην είμαστε αμετροεπείς και υπερβολικοί με τους ανθρώπους με τους οποίους κάθε μέρα είμαστε δίπλα. Και πρώτα απ' όλα, εγώ το λέω και για μένα αυτό. Δηλαδή αυτές τις μέρες μπορεί να είχα μια ένταση παραπάνω, μπορεί να φώναξα παραπάνω, μπορεί πάνω σε αυτή την ένταση να δημιουργήθηκε μια ψυχολογική απόσταση. Εγώ κάνω το αποφασιστικό βήμα για να καλυφθεί αυτή η απόσταση. Γιατί οι αγωνίες του κόσμου δεν είναι να συνεχίσω εγώ να τσακώνομαι με τον κύριο Αδαμόπουλο που έχουμε επιμέρους απόψεις. Οι αγωνίες του κόσμου είναι να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και να μπορούμε να παράγουμε πολιτική και να δίνουμε διεξόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με όσα λέγονται για το συνέδριο, ότι υπήρξαν αποδοκιμασίες στο άκουσμα του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα αλλά από τρολ λογαριασμούς των σόσιαλ μίντια, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε «με τα τρολ εγώ δεν ασχολούμαι γιατί μπορεί κάποιους από αυτούς να τους έχει βάλει ο κ. Μητσοτάκης. Πού να ξέρεις ποιος κρύβεται από πίσω;».

«Εγώ αναφέρθηκα τρεις φορές στην ομιλία μου στον Αλέξη Τσίπρα και ήταν τα σημεία στα οποία εισέπραξα το μεγαλύτερο χειροκρότημα, την ώρα που μίλαγα εγώ στο συνέδριο. Το λέω, γιατί το έζησα προσωπικά και δεν υπήρξε ούτε κάποια διαφωνία ούτε κάποια αποδοκιμασία, δηλαδή εμένα με παρακολούθησαν όλοι οι σύνεδροι, είτε συμφωνούσαν με μένα είτε δεν συμφωνούσαν, με αγάπη και με προσοχή», είπε καταλήγοντας.