Οι περισσότεροι αναλυτές και σχολιαστές κατέληξαν στην εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος χαμένος του συνεδρίου. Το βασίζουν στο γεγονός ότι το συνεδριακό σώμα πήρε εντελώς διαφορετική απόφαση από αυτή που είχε ζητήσει ο ίδιος την Πέμπτη το απόγευμα. Όταν και εισηγήθηκε την προσφυγή στη βάση για να ανανεωθεί ή όχι η παραμονή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την άποψη του γράφοντος, όσοι αξιολογούν τον κ. Τσίπρα με στιγμιαίους και εφήμερους όρους, κάνουν λάθος.

Η κίνηση που έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο. Άλλωστε, θα ήταν αδύνατο να επηρεάσει καταλυτικά ένα σώμα το οποίο δεν είχε χαρακτηριστικά παραδοσιακού συνεδρίου της Αριστεράς. Αντιθέτως!

Η έννοια του μέλους και πολύ περισσότερο του συνέδρου ήταν πολύ σημαντική για τα κόμματα της Αριστεράς. Σήμαινε ανθρώπους με κριτικό νου, παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες και τους χώρους εργασίας, άποψη για τις θέσεις του κόμματος, αναγνώριση από την κομματική βάση κ.λπ. Εν προκειμένω στη σύνθεση του συνεδρίου συμμετείχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό χειροκροτητές και κλακαδόροι. «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», ούρλιαζαν την Κυριακή το πρωί, δείχνοντας πόσο ξένοι είναι με τις παραδόσεις του χώρου. Γι' αυτό και παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι τον «Ευαγγελιστή Στέφανο» να παριστάνει τον σωτήρα, που τους αγαπά, που θα τους πάει στον πολιτικό παράδεισο της διακυβέρνησης της χώρας και που ραγίζει η καρδιά του για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την αυτονόητη κίνηση που έκανε την Πέμπτη διαχώρισε πλήρως τη θέση του από αυτό το πολιτικό καρναβάλι. Δεν έδωσε νομιμοποίηση στην κακόγουστη παράσταση που παίχτηκε, στα γιουχαΐσματα, στον αυτοεξευτελισμό στελεχών στην κατάπτωση των αξιών της Αριστεράς.

Πλέον, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ευθύνη για όσα γίνουν και, ως έναν βαθμό, καθάρισε τον λεκέ που είχε πάνω του από το καλοκαίρι, όταν με τη στάση του συνέβαλε καταλυτικά στην εκλογή Κασσελάκη.

Πλέον, κατέδειξε σε όλους πως τον χωρίζει πολιτική και αισθητική άβυσσος με τον Κασσελάκη και ό,τι αυτός εκπροσωπεί.

Πλέον, δεν θα έχει καμία (συν)ευθύνη για τη μεγάλη ήττα που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ήττα που θα έχει ονοματεπώνυμα: Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς.

Πλέον, ο πρώην πρωθυπουργός έχει λυμένα τα χέρια του για να πάρει τις πρωτοβουλίες που θέλει για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Τις οποίες δεν θα τις κάνει υπογείως και με μυστικοπάθεια αλλά με δημόσιο τρόπο. Ήδη γράφτηκαν και οι πρώτες πληροφορίες για την εκδήλωση που θέλει να διοργανώσει…

Έπειτα από πολλές δεκαετίες ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αισθάνεται πλήρως απελευθερωμένος. Έχει ξεχωρίσει πλήρως η ήρα από το στάρι, έχει αντιληφθεί με ποια πρόσωπα μπορεί να συμπορευτεί και έχει και την πολυτέλεια να μιλάει ελεύθερα, μιας και είναι πολιτικά χορτάτος. Έχει κάνει 4,5 χρόνια πρωθυπουργός και 15 χρόνια πρόεδρος κόμματος. Κόμματος που το πήρε από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το μετέτρεψε σε κόμμα εξουσίας.

Από εδώ και πέρα θα φανεί αν η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει μπορεί να είναι χρήσιμη για την Κεντροαριστερά και τον τόπο. Ίδωμεν…