Ως μία προσωπική ήττα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο του το κόμμα, χαρακτηρίζουν την εξέλιξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν νέες εσωκομματικές εκλογές, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανήκουν σε διάφορες τάσεις της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας μία ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με μία ηχηρή παρέμβαση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του στο Facebook, κάλεσε ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εντολή του ως αρχηγός του κόμματος με προσφυγή στη βάση, προειδοποιώντας ότι αλλιώς το κόμμα οδηγείται σε εκλογική αποτυχία. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στο κείμενό του προεξόφλησε την εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν μπορώ να παραβρεθώ σε ένα τέτοιο συνέδριο» και μίλησε για «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας εκ νέου εκλογή ηγεσίας από τη βάση, προσπάθησε να ωθήσει τα πράγματα σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα - κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο ότι επιδιώκει μία «λευκή επιταγής τριετίας», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στην σημερινή τελευταία ημέρα του και αφού η Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι θα αντιπαρατεθεί στις εσωκομματικές εκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, αποφάσισε την μη προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κ. Κασσελάκη. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως η πρώτη ηχηρή ήττα του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο του το κόμμα, με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρκετά κορυφαία στελέχη να στέκονται πλέον απέναντί του.

Πολλές αιχμές από τον Στέφανο Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, τόσο την πρώτη όσο και την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη χαρακτήριζαν «αντιθεσμική» την κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει μία ημέρα πριν το συνέδριο

Ειδικότερα, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ»

Ο κ. Κασσελάκης συνέχισε λέγοντας ότι «κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν πρόεδρο - αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%».
Σε άλλο σημείο περιέγραψε το κόμμα που του παρέδωσε ο Α. Τσίπρας ως «ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα».

Ξεκάθαρη αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και η αναφορά του για τους… Μεσσίες. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι αυτά θα τα πετύχω μόνος. Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Όχι η Αριστερά! Όχι η Προοδευτική παράταξη. Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει. Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται. Ένα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις στη δημόσια παρουσία τους.

«Παίζεται σκάκι από επίδοξους βασιλιάδες και βασίλισσες»

Γεμάτη αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και η ομιλία του κ. Κασσελάκη στο κλείσιμο του συνεδρίου. «Ο ιστορικός ηγέτης της Παράταξης μας, αν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για Πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο τέως Πρόεδρος και υπάρχει ήδη και άλλη υποψηφιότητα για Πρόεδρο;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Λέτε, πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από τέσσερεις μήνες. Κουραστήκαμε λέτε, βαρεθήκαμε λέτε. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Λέτε. Έχετε δίκιο, έχετε χίλια δίκια. Εσείς ψηφίσατε, όμως κάποιοι δεν άκουσαν, κάποιοι δεν σας άκουσαν! Εάν χρειάζεται να φωνάξουμε δυο φορές για να μας ακούσουν εκείνοι οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική τους ακοή, τότε θα φωνάξουμε δυο φορές. Τι να γίνει; Δυο φορές. Διότι η δεύτερη φορά είναι αλλιώς». Μάλιστα, μίλησε για σκάκι που παίζεται εδώ και μήνες από επίδοξους βασιλιάδες και βασίλισσες.

Αιχμές και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξη Τσίπρα


Προσθετικό για την εικόνα ήττας του Αλέξη Τσίπρα είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στελέχη του κόμματός του αντιπαρατέθηκαν μαζί του και άφησαν αιμές για την παρέμβασή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παύλος Πολάκης, που άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη παρέμβασή του, χαρακτηρίζοντάς την «άκαιρη και λάθος» και τον μέμφθηκε επειδή δεν ήτν παρών στο συνέδριο. Αντίστοιχα ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε γιατί δεν ήταν στο συνέδριο ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε: «Ο Αλέξης Τσίπρας που έπρεπε να είναι εδώ σήμερα είπε ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκκης έθεσε καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Και τι απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης; Να πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές μετά από πέντε μήνες. Είναι λάθος που έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο κ. Κασσελάκης και είναι λάθος που του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ορθά πάει σε εσωκομματική εκλογή. Εδώ και πέντε μήνες χάνουμε έδαφος, η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας που προϋπήρχε μεγαλώνει. Είναι κρίσιμο αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές».
Αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό άφησε και ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς. Όπως ανέφερε, σε μια δραματική στροφή της ιστορίας, όπου η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει ήδη κερδίσει, θα έπρεπε στο συνέδριο να γίνει απολογισμός, να εγκριθεί το σχέδιο και η καμπάνια για τις ευρωεκλογές, να ανανεώθει το πρόγραμμα και ο τρόπος λειτουργίας. «Δυστυχώς δεν συζητάμε για αυτά γιατί η παράμβαση του Αλέξη Τσίπρα και ο τρόπους που επέλεξε να την κάνει ακύρωσε αυτή την αποστολή του συνεδρίου. Μπήκαμε σε νέο κύκλο αυτοκαταστροφικής εσωστρέφειας 100 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ανέφερε».

Ιδιαίτερα επιθετικός εναντίον το κ. Τσίπρα ήταν ο πρώην σύμβουλός του, Νίκος Καρανίκας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά,  χαρακτήρισε κωμωδία μια πιθανή επιστροφή του και τον κάλεσε να μην εμπλακεί περαιτέρω στις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς «υπάρχει κίνδυνος να γίνει ρεζίλι (…) παίζοντας τον ρόλο του ναυαγοσώστη στο βουνό, νομίζοντας ότι είναι στη θάλασσα». «Ο σύντροφος Τσίπρας πήρε τις ευθύνες του και αποχώρησε αξιοπρεπώς. Η επιστροφή του θα αποτελεί µία κωμωδία, που προσβάλλει το ζητούµενο, επαναφέροντας το παρελθόν µαζί µε κάθε πρωταγωνιστή εκείνης της εποχής. Ο Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί ότι η πολιτική του αξία δεν είναι πλέον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτός και αν θέλει να γίνει ρεζίλι µαζί µε τον προσωπικό του κύκλο επιρροής, παίζοντας τον ρόλο του ναυαγοσώστη στο βουνό, νοµίζοντας ότι είναι στη θάλασσα. Η θέση του είναι στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».

Ενώ και η βουλευτής Επικρατείας, Ελενα Ακρίτα άδειασε την επιλογή του Τσίπρα. «Δεν είναι δυνατόν να μπούμε στην παράνοια να ψηφίζουμε κάθε 5 μήνες αρχηγό μέχρι να μην είναι ο Κασσελάκης», είπε χαρακτηριστικά η Έλενα Ακρίτα. η οποία χειροκροτήθηκε στο Συνέδριο.