Καταπέλτης εναντίον των αμφισβητιών του Στέφανος Κασσελάκη είναι ο πρώην σύµβουλος του Αλέξη Τσίπρα και µέλος της Κ.Ε. του κόµµατος, Νίκος Καρανίκας, στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά». Ο Νίκος Καρανίκας, που ανήκει στην κατηγορία των ένθερµων υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη, χαρακτηρίζει «αστείους» όσους μεθοδεύουν την εκπαραθύρωσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά πως οποιοσδήποτε και να βρεθεί απέναντί του θα τον «φάει η μαρμάγκα». «Γίνονται αστείοι µέσα στα αδιέξοδά τους», προσθέτει. Αναφερόµενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Καρανίκας χαρακτηρίζει κωµωδία µια πιθανή επιστροφή του και του ζητά να µην εµπλακεί περαιτέρω στις εσωκομματικές εξελίξεις, γιατί -όπως εξηγείυπάρχει κίνδυνος να γίνει ρεζίλι, παίζοντας τον ρόλο του ναυαγοσώστη στο βουνό.

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περίφημο ερωτηματολόγιο του Στ. Κασσελάκη;

Τις θεωρώ ανούσιες και προβληματικές, γιατί προβάλλουν το ανούσιο υπαρξιακό τους πρόβλημα και όχι κάποιο πολιτικό ζητούμενο, και θεωρώ ότι προέκυψαν από το γραφειοκρατικό άγχος της ακύρωσής τους ως απαραίτητων τόσο αυτών των ίδιων όσο και του οργάνου του κόμματος, που ούτως ή άλλως δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Επίσης, δεν έχει το Π.Γ. αποφασιστικό ρόλο στα ζητήματα πολιτικής, παρά μόνο συντονίζει, μοιράζει ευθύνες και ελέγχει την κίνηση των άλλων. Η Κ.Ε. και το Συνέδριο παίρνουν αποφάσεις, αλλά και ο πρόεδρος πλέον, όπως και τα μέλη του κόμματος, σύσσωμου, χάριν των ερωτηματολογίων και των ψηφισμάτων.

Επειδή ανήκετε σε αυτούς που από την πρώτη στιγμή υπερασπίζονται τις επιλογές του Στ. Κασσελάκη, γιατί κατά τη γνώμη σας όλη αυτή η φασαρία;

Πιστεύω ότι ο θόρυβος που έγινε και γίνεται συμβαίνει γιατί αντιλαμβάνονται οι γραφειοκράτες-στελέχη ότι ο σύντροφος Κασσελάκης ως πρόεδρος μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα των μελών θέλει να αλλάξει τη δομή και τον τρόπο οργάνωσης του κόμματος, μετατρέποντάς το σε έναν αμεσοδημοκρατικό οργανισμό, όπου τα απλά μέλη, που είναι εργαζόμενα στην πραγματική ζωή, θα συμμετέχουν με τον τρόπο και στον χρόνο που επιλέγουν, αντικαθιστώντας όργανα άχρηστα και στελέχη περιττά. Μέλη που δουλεύουν και γι’ αυτό είναι πιο άξια λόγω εμπειρίας και χρήσιμα, καθώς αγωνίζονται αόρατα καθημερινά εντός του καθημερινού καπιταλισμού και δεν είναι θεωρητικά τοποθετημένα απέναντι στην εργασία και την καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είναι αυτοί και αυτές που θα αποφασίζουν και όχι ξεχασμένα στελέχη, που δεν γνωρίζουν εμπειρικά τις νέες σχέσεις εργασίας και επιχειρείν. Αυτά τα μέλη θα είναι η ερώτηση και η απάντηση και όχι τα στελέχη, που είναι αποτέλεσμα συσχετισμού των φραξιών, τάσεων και πιέσεων, όπως και κάποιων αναγκασμών.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο Στ. Κασσελάκης τους διαφωνούντες;

O σύντροφος Κασσελάκης ως πρόεδρος θα πρέπει να αδιαφορήσει για τα υπαρξιακά προβλήματα των στελεχών και να ανασυγκροτήσει το κόμμα με νέα μέλη, που δεν θα κριθούν από το παρελθόν τους, αλλά από το παρόν και το μέλλον των ικανοτήτων τους. Και αυτό σημαίνει ψηφιοποιημένο κόμμα, όπου όλα τα όργανα και όλες οι συνεδριάσεις θα δίνουν το δικαίωμα στα απλά μέλη να τα παρακολουθούν ιντερνετικά, μέσω ενός προσωπικού κωδικού μέλους, και εκεί που επιτρέπεται να παρεμβαίνουν.

∆εν σας προβληµατίζουν όμως οι τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά συνιστούν μια ιδιότυπη πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του;

Δεν με προβληματίζει καθόλου. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο θα τους ξεγυμνώσει και θα τους πετάξει από τον στίβο της πολιτικής. Πρώτον, ως ανίκανους να αντιληφθούν ποιο είναι το διακύβευμα της εποχής και, δεύτερον, πάλι ως ανίκανους να αντιληφθούν τη δυναμική που έχει ο σύντροφος Κασσελάκης στην πραγματική κοινωνία και όχι στο μουσείο της Αριστεράς.

Δεν θα τους βγει, λέτε, μια τέτοια κίνηση;

Οχι, δεν θα τους βγει και θα διασκεδάσουμε πάρα πολύ όλοι εμείς, ιδίως αν έχουν και κάποια αντιπρόταση, που θα τη «φάει η μαρμάγκα». Είναι αστείοι, γίνονται αστείοι. Μέσα στα αδιέξοδά τους γίνονται αστείοι.

Πώς αξιολογείτε την εμπλοκή του Αλ. Τσίπρα;

Ο σύντροφος Τσίπρας πήρε τις ευθύνες του και αποχώρησε αξιοπρεπώς. Η επιστροφή του θα αποτελεί μια κωμωδία, που προσβάλλει το ζητούμενο, επαναφέροντας το παρελθόν μαζί με κάθε πρωταγωνιστή εκείνης της εποχής. Ο Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί ότι η πολιτική του αξία δεν είναι πλέον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτός και αν θέλει να γίνει ρεζίλι μαζί με τον προσωπικό του κύκλο επιρροής, παίζοντας τον ρόλο του ναυαγοσώστη στο βουνό, νομίζοντας ότι είναι στη θάλασσα. Η θέση του είναι στην Ευρώπη πλέον.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά