Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα θετικά δείγματα της ελληνικής οικονομίας στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το μπαράζ διεθνών επαφών, έχοντας ως βασική στόχευση την προβολή της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ταυτοχρόνως ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ινδία, που εκ των πραγμάτων αποτέλεσε ταξίδι ύψιστης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη του γίγαντα της Ανατολής στην Ευρώπη, μεταβαίνει στο Κατάρ, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Στο ταξίδι-έκπληξη του πρωθυπουργού, το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα τεθούν περιφερειακά ζητήματα και θέματα ασφαλείας αλλά και η εύθραυστη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Τομείς συνεργασίας με Κατάρ

Κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ είχε εκφραστεί άλλωστε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των επιστημών. Το αμέσως επόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, που φιλοξενεί φέτος το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (6-7 Μαρτίου).

Τον Μάρτιο συνάντηση με Μπάιντεν

Επόμενος πολύ κρίσιμος σταθμός μέσα στον Μάρτιο είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατόπιν πρόσκλησης του πλανητάρχη, στον απόηχο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας-μαμούθ και της έγκρισης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια αεροσκαφών F-35. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εκδηλώσεις ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αναμένεται να έχει έντονο προεκλογικό «άρωμα», καθώς περί τα τέλη Μαρτίου η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμένεται να συνδυαστεί με συναντήσεις με Έλληνες ομογενείς. Άλλωστε, σημαντικό στοιχείο για τις επαφές του πρωθυπουργού είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπου ήδη μέσα σε τρεις ημέρες καταχωρίστηκαν πάνω από 9.300 αιτήσεις από Έλληνες εκλογείς από 67 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ώστε να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να γιορτάσει τη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με την πολυπληθή κοινότητα των Ελλήνων του Καναδά, καθώς σχεδιάζεται επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της χώρας, Οτάβα, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Καναδά αναμένεται να μεταβεί στο Μόντρεαλ για να παραστεί στην παρέλαση της ελληνικής κοινότητας.