Μέσα σε ένα εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά στήνει κάλπες για την εκλογή προέδρου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες ή το αργότερο σε είκοσι μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης θα αντιπαρατεθεί με όποια στελέχη δηλώσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να παρουσιαστεί στον στρατό στις 11 Μαρτίου, οι κάλπες θα πρέπει να έχουν στηθεί μέχρι και τις 10 του επόμενου μηνός, αλλιώς θα πρέπει να ζητήσει αναβολή.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Τις εξελίξεις αυτές έφερε η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μία αιφνιδιαστική κίνηση επισκίασε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός μέσα από μία μακροσκελή ανακοίνωση άφησε να εννοηθεί ότι έξι μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος. Γι’ αυτό και πρότεινε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών, καθώς το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την Πολιτική Γραμματεία, όπως νόμιζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με τη βάση του κόμματος.

"Βρείτε μου αντίπαλο"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απαντήσει στην παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα, εξαγγέλλοντας εσωκομματικές εκλογές λέγοντας με νόημα: «Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ήταν τα λόγια του από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα πάει το Σάββατο για να μιλήσει από του βήματος του συνεδρίου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος μετά την κίνηση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης να δημοσιοποιήσει το ερωτηματολόγιο, το οποίο στην πραγματικότητα αμφισβητούσε τη δομή και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό είναι αιτία πολέμου», λέγεται ότι διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο, όπως φαίνεται, η προειδοποίηση να ληφθεί υπόψη. Η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μούδιασε τους συνέδρους, αφού όλοι περίμεναν να δουν τον τρόπο που θα αντιδρούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την οργή τους, ενώ έλεγαν ότι είναι τουλάχιστον ανφέρ η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου.

Στη σύσκεψη που έκαναν διατυπώθηκαν οι εξής προτάσεις: Η μία έλεγε να μη δώσει καμία συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ όσοι υποστήριξαν τη δεύτερη πρόταση επέμειναν ότι θα έπρεπε να σηκώσει το γάντι και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Τελικά αποφασίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει προκηρύσσοντας νέες εσωκομματικές εκλογές.

Οι υποψηφιότητες

Τις επόμενες ώρες, πάντως, αναμένεται όσοι ενδιαφέρονται να βρεθούν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους. Ήδη στο παρασκήνιο ακούγονται κάποια ονόματα, όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Σωκράτη Φάμελλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνοντας στο συνέδριο δεν χαιρέτησε τον Διονύση Τεμπονέρα και την Όλγα Γεροβασίλη, μία κίνηση που σχολιάστηκε ιδιαίτερα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.