Δύο εικοσιτετράωρα κράτησε η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτονώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις από την πλευρά τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Τα βήματα υποχώρησης έγιναν και από τις δύο πλευρές, καθώς αύριο ξεκινάει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή.


ΣΥΡΙΖΑ: Τα αμοιβαία βήματα υποχώρησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση πέντε ωρών εμφανίστηκε να παίρνει πίσω το κείμενο που είχε στείλει στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη μέρα και με την οποία τα κατηγορούσε ότι, αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, επικεντρώνονται στο ερωτηματολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σύντροφοί του έβγαλαν από το τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο της σύγκλησης της Κ.Ε. και μίας ενδεχόμενης μομφής στο πρόσωπό του.


Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μάλιστα μετά το τέλος της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι «μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικό κέντρο».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czagfgc5epw9)


Το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε για μία ακόμα φορά τους συντρόφους του, λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών …».

Και πρόσθεσε: «Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός, παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους ζήτησε να μην τον αμφισβητήσουν μετά τις ευρωεκλογές -εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά-, αλλά αντίθετα να τον στηρίξουν μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2028, αλλιώς ο ίδιος θα απευθυνόταν και πάλι στη βάση του κόμματος.


«Σε κανέναν δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Και εσύ, πρόεδρε, θα κριθείς στις ευρωεκλογές»

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών -περίπου 20- του απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο. «Σε κανέναν δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Και εσύ, πρόεδρε, θα κριθείς στις ευρωεκλογές», λέγεται ότι του είπαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και πολλοί άλλοι.

Ίσως τα απανωτά «όχι» που εισέπραξε ο Στέφανος Κασσελάκης, ίσως το γεγονός ότι όλοι όσοι μίλησαν δεν έδειξαν να αμφισβητούν την αρχηγία του, παρά τη σκληρή κριτική που του έκαναν, το αποτέλεσμα είναι ότι από τα μέσα της συζήτησης και μετά οι τόνοι έπεσαν και φάνηκε να υπάρχει από όλους ένα κλίμα συνεννόησης.

«Αφού δεν με αμφισβητείτε, δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση. Αποσύρω την επιστολή», λέγεται ότι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.


Οι αντιπαραθέσεις Τεμπονέρα - Κασσελάκη και Αυγέρη - Ραγκούση

Μόνο ο Διονύσης Τεμπονέρας φάνηκε να σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας στην ομιλία του ότι «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή... Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Απαντώντας πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο έλεγαν ότι η έκρηξη και διαφοροποίηση του Διονύση Τεμπονέρα στην Π.Γ. ήρθε μετά τη διακοπή της σύμβασης από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε πάντως μέσα στη συνεδρίαση ανάμεσα στη Δώρα Αυγέρη και τον Γιάννη Ραγκούση και για τις διαρροές στον Τύπο, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου διαμαρτυρήθηκε ότι, πριν τελειώσει ο πρόεδρος την εισήγησή του, αυτή είχε διαρρεύσει στον Τύπο.