Νέα «βέλη» κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, που τιτλοφορείται «Το κόμμα είμαι εγώ», μία μέρα μετά την απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις για τις τελευταίες κινήσεις του- λόγω φόρτου εργασίας στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν προκειµένου να µιλήσει στο London School of Economics. «Είμαι ο πρόεδρος του κόμματος, 150.000 άνθρωποι με ψήφισαν από τη βάση και βγήκα με καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή στα μέλη», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης στο LSE.

«Αν ο κ. Κασσελάκης θέλει να διαλύσει το κόμμα, με την ελπίδα ότι η κοινωνία θα επιβραβεύσει το νέο κόμμα που θα φτιάξει, καλό θα ήταν να το σκέφτεί διπλά και τριπλά. Το καλάμι, λέει ο λαός, είναι το πιο ατίθασο άλογο. Και η κοινωνία αυτό το γνωρίζει», αναφέρει με δηκτικό τρόπο η «Εφ.Συν». στην Άποψή της. «Σήμερα διακυβεύεται η ύπαρξη του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του -και αυτά που έφυγαν και αυτά που έμειναν- κατέστησαν κυβερνητική δύναμη», λέει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η «Εφ.Συν.» υπογραμμίζει ότι η νέα εσωκομματική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στα άκρα και κάνει εκτενή αναφορά στην επιστολή Κασσελάκη στα μέλη του κόμματος με δημοσίευμά της με τίτλο: «Γραμματεία εσείς, γράμμα εγώ...».




«Εφ.Συν.»: Το καλάμι, λέει ο λαός, είναι το πιο ατίθασο άλογο

Όπως λέει η εφημερίδα στην Άποψή της, κάνοντας αναφορά και σε όσους αποχώρησαν, «σήμερα διακυβεύεται η ύπαρξη του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του -και αυτά που έφυγαν και αυτά που έμειναν- κατέστησαν κυβερνητική δύναμη».

Και συνεχίζει η «Εφ.Συν.» εξαπολύοντας πυρά στον Στέφανο Κασσελάκη: «Αυτού του κόμματος στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πρόεδρος, αλλά το βρήκε έτοιμο, με πολλά μεν προβλήματα, αλλά και ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης, ώστε να μπορεί να επανακάμψει. Ένα σημείο εκκίνησης που μάλλον δεν υπάρχει πια και είναι δύσκολο να επανακατακτηθεί». 

Η «Εφυν κατακεραυνώνει τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας «μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορούσε να ισχυρίζεται ότι δεν τον άφησαν καλά-καλά να κάτσει στην καρέκλα του ως δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, μετά τη διάσπαση του κόμματος όμως αυτό δεν ισχύει». Και συνεχίζει: «Είχε όλο τον χρόνο και τις ευκαιρίες να αναπτύξει σχέσεις με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (...) δεν το έκανε».

Κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν οικοδόμησε σχέσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέδειξε σε κορυφαία κομματική λειτουργία τη συλλογικότητα και τη συνευθύνη, η «Εφυν ψέγει τον πρόεδρο του κόμματος που πέντε μέρες πριν από το συνέδριο, ερήμην όλων, έθεσε σε διαδικτυακή ψηφοφορία τα φυσιογνωμικά, ιστορικά, πολιτικά και ιδειολογικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως λέει, «δεν συνιστά δημοκρατία, δεν συνιστά συλλογικότητα, δεν συνιστά συνευθύνη, δεν συνιστά σεβασμό στις δημοκρατικά ψηφισμένες και ισχύουσες κομματικές λειτουργίες».

Και κλείνει το σχόλιό της η «Εφυν αναφέροντας: «Έτσι δεν γίνεται χωριό. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Κασσελάκης θέλει να διαλύσει το κόμμα, με την ελπίδα ότι η κοινωνία θα επιβραβεύσει το νέο κόμμα που θα φτιάξει, καλό θα ήταν να το σκέφτεί διπλά και τριπλά. Το καλάμι, λέει ο λαός, είναι το πιο ατίθασο άλογο. Και η κοινωνία αυτό το γνωρίζει».

«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Κασσελάκης ενήργησε χωρίς υστεροβουλία. Προφανώς έχει στόχο τον οποίο κρατάει ακόμη κρυφό από τους συντρόφους του και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», λέει η «Εφυν.

«Εφ.Συν.» για επιστολή Κασσελάκη: «Αν μη τι άλλο, από τον κ. Κασσελάκη δεν λείπει η πυγμή»

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίαζε επί έξι ώρες, και απάντησε με επίδειξη πυγμής, στέλνοντας μια επιστολή στην οποία εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του για το ερωτηματολόγιο, αλλά και... για το ποιος κάνει κουμάντο στο κόμμα», γράφει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Εφυν και συμπληρώνει: «Διορία 24 ωρών για να βρεθεί μαζί τους στο Όργανο έδωσαν τα μέλη της Π.Γ.».

Η «Εφυν κάνει λόγο για ένα σκηνικό πολιτικού σουρεαλισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του οποίου συνεδριάζει και πάλι σήμερα, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης αγνόησε τη χθεσινή συνεδρίαση και έκανε γνωστές τις θέσεις του μέσω e-mail, «καλώντας τα μέλη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που ο ίδιος έχει στο μυαλό του για το κόμμα».

Όπως σημειώνει καυστικά η «Εφυν.», «αν μη τι άλλο, από τον κ. Κασσελάκη δεν λείπει η πυγμή».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Κασσελάκης όχι μόνο υπερασπίστηκε το ερωτηματολόγιο, αλλά ταυτόχρονα έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδίων του για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητά του να πάει το θέμα μέχρι τέλους, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες

Στην επιστολή του ο κ. Κασσελάκης, σύμφωνα με την «Εφυν, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί μύγα στο σπαθί του και επισημαίνει «τη βαθιά απογοήτευσή του για τις επανειλημμένες διαρροές ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, που έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου (...), ίσως ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία».

Μάλιστα, όπως λέει η «Εφυν σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Στέφανος Κασσελάκης «καρφώνει» όσους ήθελαν εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο του κόμματος, αναφέροντας: «Δεν ήμουν στα όργανα όταν αποφασίσατε να προηγηθεί εκλογή προέδρου σε χρόνο dt». 

Μάλιστα, η «Εφυν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και Έλενα Ακρίτα, που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Στέφανο Κασσελάκη.

Όπως επισημαίνεται, στο κείμενο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας δόθηκαν απαντήσεις στον Στέφανο Κασσελάκη. «Είμαστε κόμμα μελών και όχι στελεχών και βεβαίως όχι αρχηγικό κόμμα», αναφερόταν χαρακτηριστικά.


Η προειδοποίηση Κασσελάκη και η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Τα βλέμματα, λοιπόν, είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως στο αποτέλεσμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφυν, υποστηρικτές της πλευράς Κασσελάκη τονίζουν αφενός ότι το ερωτηματολόγιο έχει πετύχει στην πράξη, καθώς σε τρεις μέρες έχουν απαντήσει 100.000 άτομα, και αφετέρου ότι οι συσχετισμοί στο επικείμενο συνέδριο είναι υπέρ του προέδου σε ποσοστό 60%-40%.

Όπως σημειώνει η «Εφυν, το τελευταίο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προειδοποίηση στους αμφισβητούντες τον Στέφανο Κασσελάκη. «Πολλοί αναρωτιούνται ποια στάση θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα όσα συμβαίνουν τον έχουν ενοχλήσει πολύ, το ερώτημα είναι αν θα εκφραστεί», σχολιάζει η «Εφυν.