«Η επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βάση την ενεργοποίηση των μελών του», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Βέττας, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του Ertnews λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμαμτείας του κόμματος με το ερωτηματολόγιο σε πρώτο πλάνο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη σχετικά με το ερωτηματολόγιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήθελε να πάρει μια πρώτη εικόνα, μια πρώτη γεύση από τα μέλη μας», είπε και στο δημοσιογραφικό σχόλιο ότι απέναντί του είναι τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη, ο Νίκος Παππάς, η κυρία Γεροβασίλη, ο κ. Φλαμπουράρης, δήλωσε «απόλυτα σίγουρος ότι θα βρεθούν η τομή και ο κοινός δρόμος.

«Το ερωτηματολόγιο-δημοσκόπηση βοηθάει. Απορώ λοιπόν ποιον προβλημάτισε και γιατί το να τον προβληματίσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε:

«Ίσως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αντιρρήσεις για τον τρόπο που ετέθη, χωρίς να το πληροφορηθούν κάποια πρόσωπα, αλλά μετά τη θέση του προέδρου ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα πατήσουμε για να πάρουμε αποφάσεις.

Σοβαρή χώρα σήμερα, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει σοβαρά στατιστικά στοιχεία, δηλαδή απόψεις ανθρώπων, κινήσεις και ροές», επισημαίνει ο Δημήτρης Βρεττός.

«Νομίζω ότι αυτά πρέπει να μπαίνουν πριν από το συνέδριο και νομίζω ότι πρέπει όλα αυτά να συζητώνται και να τα γνωρίζουμε όλοι πριν από το συνέδριο», τόνισε.

«Θα φερθώ ως μελλοντολόγος για δευτερόλεπτα, για να πω ότι η χώρα σύντομα θα αποκτήσει μια αντιπολίτευση η οποία θα πληροί πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν πληρούσε το προηγούμενο διάστημα και το διάστημα το τρέχον.

Ένα κόμμα το οποίο έχει πάθει εκλογική συντριβή, έχει αλλάξει τον αρχηγό του και το οποίο αντιμετωπίζει ζητήματα αφηγημάτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει κανείς και δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν είτε να κρύψει κάτω από το χαλί αυτά που συνέβησαν και αυτά που μας οδήγησαν στην ήττα, είτε να οδηγήσει να μην οδηγηθεί το κόμμα σε αλλαγές σπουδαίες, βάζοντας τον κόσμο, τα μέλη μας στη συζήτηση πλέον διαπαντός», είπε ο Δημήτρης Βέττας, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην επόμενη φάση του».

Η επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βάση την ενεργοποίηση των μελών του

«Αν τα μέλη πραγματικά μπούνε στη διαδικασία συζήτησης και υπόδειξης και ονόματος και πολιτικών θέσεων και πολιτικής γραμμής και ιδεολογικής θέσης, θα γίνει αποδεκό. Άλλωστε κορυφαία στελέχη μας πριν από λίγες μέρες, πριν από λίγο καιρό, έναν μήνα πριν νομίζω έθεσαν το ζήτημα σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα, Ευρωομάδα μάλλον, θα πρέπει να ανήκει πλέον ως ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αποφασίζει το συνέδριό μας, όχι εγώ, ο κ. Κασσελάκης.

Έρχονται λοιπόν δυο, τρεις, πέντε χιλιάδες μέλη, τα οποία στο σπίτι τους, στο καφέ τους, στις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις, συζητούν για αυτά τα ζητήματα πού ανήκουμε, σε ποιο χώρο ανήκουμε, πού πρέπει να πάμε, τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να πούμε για την ασφάλεια, τι πρέπει να πούμε για το ασφαλιστικό, Τι πρέπει να πούμε για την παιδεία. Όλα αυτά λοιπόν δεν πρέπει να τα δούμε συνολικά;», ανέφερε ο Δημήτρης Βέττας και επέμεινε στα «νέα πρόσωπα».

«Είναι υγιές σε ένα κόμμα το οποίο πρέπει να μεγαλώσει και πρέπει να πάει σε μια άλλη στράτα, να μπουν νέα πρόσωπα μπροστά. Αυτό συζητάμε όλοι. Αυτό συζητάει η ελληνική κοινωνία, Άρα λοιπόν εμείς να μην το συζητήσουμε. Πού ξέρετε εσείς, για παράδειγμα, τι λένε οι δικοί μας άνθρωποι στη Δράμα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Κρήτη, στη Ρόδο;».


"Νομίζω ότι ο όρος Ριζοσπαστική Αριστερά πήγε μέχρις εκεί που πήγε, εξυπηρέτησε τον ρόλο του και τον σκοπό του"

«Όταν άρχισε η κουβέντα για τη διεύρυνση του κόμματός μας και την αναφορά μας σε χώρους όμορους και σε χώρους δημοκρατικούς, νομίζω ότι τέθηκε εκείνη τη στιγμή το ζήτημα της αλλαγής. Εάν λοιπόν λύσουμε το θέμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μέσα σε αυτό το πρόγραμμά μας έχουμε ριζοσπαστικές θέσεις, το όνομα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους ή οι πολιτικές; Άρα, λοιπόν, θέλουμε να έρθει κόσμος ο οποίος σταματάει στον όρο Αριστερά.

Εμείς θα εμπλουτίσουμε τα προγράμματά μας, θα τα κάνουμε όμως λίγο πιο σύγχρονα. Πρέπει να 'χουμε απαντήσεις, είναι στο 2024 τα προβλήματα», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Γεροβασίλη, ότι ο κ. Τσίπρας παρέδωσε ένα κόμμα που ήταν κυβέρνηση και το παρέδωσε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βρεττός απάντησε ότι «καλό είναι να αγωνιά κάποιος. Καλό είναι να προτείνει κάποιος κάτι. Καλό είναι να αντιδρά κάποιος, να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά νομίζω ο τρόπος ο οποίος εκφράζεται πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επειδή είμαστε και κοντά σε ένα συνέδριο».

«Το κόμμα μας δεν περιέχει ανθρώπους στα σπλάχνα του, τέτοιους οι οποίοι θα σφετεριστούν ενδεχομένως αρχηγίες», είπε ο Δημήτρης Βρεττός απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα»

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις νέες δομές μας. Πρέπει να βγάλουμε τα νέα στελέχη μας, πρέπει να κάνουμε τα νέα όργανά μας και πρέπει για παράδειγμα δίπλα από τον κύριο Βέττα, να δείτε και άλλους ανθρώπους στην τηλεόραση.

Ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες πραγμάτων, ανθρώπους οι οποίοι έχουν κι αυτοί τις φιλοδοξίες τους κι έχουν τις απόψεις τους. Ο κόσμος απορεί αναζητώντας τα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά, να τους γνωρίσετε κι εσείς και να πείτε να τος, ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει.

Στο συνέδριο η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Είναι απολύτως σεβαστή η άποψή του και νομίζω διακαώς όλοι θέλουμε να ακούσουμε την άποψη του κυρίου Τσίπρα. Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικό πρόσωπο, το οποίο πήγε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ένα, αλλά πέντε βήματα μπροστά.

Το κόμμα παρ' όλα αυτά έχει έναν αρχηγό, έχει τα όργανά του, πάει να εκλέξει τα νέα όργανά του. Πάμε στην επόμενη μέρα με νέες απόψεις. Και βεβαίως η πολιτική συνεισφορά με την άποψη των πολιτικών προτάσεων και θέσεων και ιδεών είναι απολύτως αποδεκτή και μάλιστα την αποζητούμε. Θέλει χρόνο μέχρι να χτιστεί κάτι καινούργιο. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεστε. Η παράμετρος χρόνος είναι σημαντική και στην πολιτική, δυστυχώς», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Πηγή: EΡΤ