Από 300 ευρώ για τις μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις έως 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα περιστατικά θα είναι το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία για τους ασθενείς, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η αμοιβή αυτή, εξήγησαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους, θα μοιράζεται στα μέλη της κάθε χειρουργικής ομάδας, με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να αποτελέσει δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο, δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν χωρίς να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου, με τον κ. Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από χειρουργικές κλινικές για να ενταχθούν στον νέο θεσμό.  «Από το Πάσχα ελπίζουμε να ξεκινήσουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία κατά προτεραιότητα σε αυτούς που περιμένουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε να αναπτύξει απογευματινά χειρουργεία είναι από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης. «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

«Από την αρχή ήταν προτεραιότητά μου τα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε έναν μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με τη διοίκηση του νοσοκομείου».

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντί του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και τη διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

«Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Δείτε τις ανακοινώσεις




adonis_themistokleous4153430-003
adonis_themistokleous4153432__1_-004
adonis_themistokleous4153433-005
adonis_themistokleous4153434-006
adonis_themistokleous4153435-001
adonis_themistokleous4153439-002


Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η λίστα χειρουργείων

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, αλλά όχι ακόμη σε δημόσια θέα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σκοπός είναι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν με διαφάνεια πόσο χρόνο αναμονής θα έχουν οι επεμβάσεις για να επιλέξουν την πιο σύντομη λύση. Αυτό μπορεί να βάλει σε μία ευγενή άμιλλα τις κλινικές για να ρίξουν τους χρόνους αναμονής», ανέφερε.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, η οποία υπάρχει όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή υπάρχει και το νέο σύστημα των χειρουργείων θα μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί οι γιατροί θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους εντός του ΕΣΥ και δεν θα έχουν λόγο να φεύγουν. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα μέτρο που θα «θεραπεύσει» τις ελλείψεις προσωπικού.

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΕΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο».

Τα δύο όπλα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων

Για να μην προωθούνται «εντέχνως» τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία στα επ’ αμοιβή απογευματινά, το υπουργείο Υγείας έχει «δύο όπλα», όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Αφενός την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα είναι δημόσια και άρα θα υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, ενώ θα παραμείνει ο μέσος όρος παραγωγής πρωινών χειρουργείων ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, δηλαδή η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων που έκανε πριν την εφαρμογή του μέτρου. Αν παραβεί μια χειρουργική κλινική αυτόν τον κανόνα και εκπίπτει η άδεια διεξαγωγής απογευματινών χειρουργείων.

«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Οι ιδιωτικές κλινικές από σήμερα αποκτούν έναν ανταγωνιστή, τα απογευματινά χειρουργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

«Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.

«Mέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή», επεσήμανε.


Μάριος Θεμιστοκλέους: Στη λίστα αναμονής σήμερα 102.634 περιστατικά

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 102.634 περιστατικά και οι αναμονές φτάνουν: από 1 έως 4 μήνες σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά, από 4 έως 12 μήνες σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά, πάνω από 12 μήνες αναμονής αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και 30-40 χρόνια στην Ευρώπη», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε στη χώρα μας, «σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει η λίστα χειρουργείου. Το 2017 θεσμοθετήκε αλλά δεν λειτούργησε για να μπορεί να δίνει χρόνο από όλα τα νοσοκομεία και δεν δίνει δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας για να χάραξει πολιτική».

Και συνέχισε: «Παίρνουμε πλέον στοιχεία από 126 νοσοκομεία και γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουμε στην πλήρη λειτουργία το επόμενο εξάμηνο και να φτάνουν στον κεντρικό σέρβερ της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία. Υπήρχαν 120.000 περιστατικά και αναπτύχθηκε μηχανισμός ώστε να υπάρξει επικοινωνία με όλους αυτούς. Έχουν γίνει πάνω από 150.000 κλήσεις και με βάση αυτή την εκκαθάριση το 38% είτε έχει χειρουργηθεί αλλού είτε δεν υπάρχει η λίστα για την είσοδο στη λίστα με τα χειρουργεία».

Μιλώντας για τη λίστα αναμονής είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή στην αναμονή περιμένουν 102.634 περιστατικά και έγινε μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα και έδωσε τα εξής: 0-4 μήνες που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, περιμένουν 44.000 περιστατικά,  4-12 μήνες 32.000 περιπτώσεις,  περισσότερο από 12 μήνες περιμένουν περισσότεροι από 26.000 περιστατικά. Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία. Δεν έχουμε αναμονή, όμως, για ογκολογικά περιστατικά ή βαριά περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν στα επείγοντα. Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι: καταρράκτης, αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, αμυγδαλεκτομή».

Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία για τους ασθενείς

Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό, με την επιβάρυνση των ασθενών να κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιεί και ο ιδιωτικός τομέας, όμως οι τιμές είναι στο ήμισι των χρεώσεων του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργείο. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο. 

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαρειά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή κλινικής και χειρουργείου, καθώς σε 3 μήνες θα μπορούν να βλέπουν online και σε πραγματικό χρόνο τις λίστες αναμονής.

Στο ίδιο πλαίσιο αυτήν την εβδομάδα υπογράφονται 600 προσλήψεις γιατρών διαφόρων βαθμίδων. «Το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε να αναπτύξει απογευματινά χειρουργεία είναι από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε τον πίνακα που παρουσιάστηκε με ενδεικτικές τιμές




Ο κ. Γεωργιάδης παράλληλα έστειλε μήνυμα προς όλους στο ΕΣΥ: «Περιθώρια για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα. Θα τα κλείσουμε όλα. Τα ψηφιακά εργαλεία πού έχουμε στη διάθεσή μας είναι αδιανόητα, σε σχέση με το παρελθόν».  «Το πληροφοριακό σύστημα που θα έχουμε θα τα παρακολουθούμε όλα real time», συμπλήρωσε.

Και μηδενικό θα είναι το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τη "θεραπεία των πληγών της πανδημίας". Θεωρούμε πως το πρόβλημα με τα χειρουργεία είναι ένα πρόβλημα που προκάλεσε και επιδείνωσε η πανδημία, ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.


Αμοιβές πολλών ταχυτήτων από τους χειρουργούς

Παράδειγμα στρεβλώσεων στη χρέωση των χειρουργικών επεμβάσεων παρουσίασε, επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Για την ίδια επέμβαση (μπάι πας) το κόστος στο νοσοκομείο, ανά χειρουργό, κυμαίνονται από 2.585 έως 10.725 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδοξο, το οποίο θα κληθούν να εξηγούν οι νέοι διοικητές, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράδειγμα σύγκρισης κόστους χειρουργικής επέμβασης «Παράκαμψη Στεφανιαίας Αρτηρίας» από χειρουργούς του ΕΣΥ