Ηλεκτρισμένο κλίμα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου. Αφορμή αυτή την φορά η απόφαση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, ζητώντας την άποψη των μελών του κόμματος ακόμα και για το ενδεχόμενο να αλλάξει το σήμα ή το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Ρήγας. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης με ανάρτησή του επιμένει στην απόφασή του.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στο ερωτηματολόγιο παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από στελέχη του κόμματος.

«Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει "αλλάξτε τα όλα"», τονίζει στην ανάρτηση - απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένοντας στην πρόταση του για το ερωτηματολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ που τίθεται το ερώτημα αλλαγής ονόματος, λογοτύπου, ακόμα και δομής. Η πρόταση του αυτή προκάλεσε σειρά αντιδράσεων εντός του κόμματος ελάχιστα 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος.

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει πως «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση - "βόμβα" από την Όλγα Γεροβασίλη: Οδηγούμαστε σε συνέδριο διάλυσης

Τέλος, απευθύνει και κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη.

Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου.

Η ηχηρή παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη

Νωρίτερα σε μία ηχηρή παρέμβαση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή της έκανε λόγο για συνέδριο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο έθεσε τα ερωτήματα προς τα μέλη.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη:

“Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του #iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος. Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω. Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.”

Αιχές από τον Χρήστο Σπίρτζη

Iδιαίτερα καυστικός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη εμφανίστηκε σε συνέντευξή του o πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης καλώντας τον να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα» με αφορμή το ερωτηματολόγιο για το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών μέσω του iSyriza, το οποίο όπως είπε, δεν πρόκειται να συμπληρώσει.

Μιλώντας στο ERTNEWS, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι ο κ. Κασσελάκης προφανώς δεν είναι ενημερωμένος γιατί πολλά από τα θέματα που θέτει είναι ήδη λυμένα.

«Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο Πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις. Είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα κόμμα το οποίο δεν έκανε συνέδριο όταν είχε μια στρατηγική ήττα, κατά τη γνώμη μου, και παραιτήθηκε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας και πήγε σε μια πολιτική διαδικασία για να εκλέξει πρόεδρο. Επομένως, οφείλουμε να δούμε τι δεν έχει πάει καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζητά έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το ερωτηματολόγιο απάντησε καταφατικά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου, στην κατεύθυνση να ανακτήσει τη σοβαρότητα που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες και να ανακτήσει και την αξιοπιστία του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ότι ο κ. Κασσελάκης «θα έπρεπε να εισηγηθεί ένα συνέδριο όχι θέσεων, αλλά καταστατικό». Και όπως είπε «αυτό που επιδιώκει είναι να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και το οργανωτικό χάος που έχει προκληθεί στο ΣΥΡΙΖΑ» κάνοντας λόγο για κατάρρευση του κόμματος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «ο Στέφανος Κασελάκης δεν είναι μόνος του. Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα». Μάλιστα, όπως υποστήριξε με αυτή την τακτική «ο κ. Κασσελάκης στενεύει το όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι ή αριστερά ή Κεντροαριστερά». Χαρακτήρισε δε ως μη σοβαρά αυτά τα πράγματα, καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος.

«Οφείλει ο Στέφανος Κασελάκης, μετά από αυτή την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μόνος του τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. […] Πρέπει να διατυπώσει ο ίδιος καταρχάς τις θέσεις του που δεν τις έχει διατυπώσει πουθενά».

erotimatologio_syriza2