Ως «ιστορική» χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως αιθάνεται υπερήφανη για το κόμμα της, καθώς έγιναν αγώνες για να κατακτηθεί αυτή η δημοκρατία στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης, προσθέτοντας πως είναι προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία.

Είναι μια «ιστορική μέρα σήμερα, γιατί εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνουμε ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που τη στερούνταν. Δίνουμε προστασία σε παιδιά που ήταν αόρατα για το ελληνικό κράτος. Θα μου επιτρέψετε μερικές πολιτικές παρατηρήσεις» ανέφερε αρχικά για το νομοσχέδιο.

Μπακογιάννη: Αργήσαμε να δώσουμε τα δικαιώματα αυτά, αλλά σήμερα τα δίνουμε

«Πρώτον, είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν.Κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν χρειάζονται μικρότητες. Η ουσία μετράει και στην ουσία συμφωνούμε. Αργήσαμε να δώσουμε τα δικαιώματα αυτά, αλλά σήμερα τα δίνουμε. Δεύτερον, ποτέ δεν σας είδα τόσο αμήχανους. Δηλαδή πρώτη φορά είδα τον κύριο Κουτσούμπα τραγικά αμήχανο. Είναι δύσκολη η θέση σας. Είναι δύσκολο να είσαι κομμουνιστικό κόμμα και στη συνέχεια να έρχεσαι να καταψηφίζεις, αλλά να θες να πείσεις το πανελλήνιο γιατί το κάνεις αυτό και να είσαι παράλληλα και οπαδός των ομόφυλων ζευγαριών. Δύσκολος ο ρόλος αγαπητοί συνάδελφοί. Τρίτον, είμαι περήφανη για το κόμμα μου. Αυτό το νομοσχέδιο - έστω και με πόνο - το φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Ήταν εύκολο; Όχι είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο, γιατί είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Και έχουμε ανθρώπους που έχουν να κάνουν αυτό το βήμα. Και δεν είναι έτοιμοι, Και είναι προς τιμη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που δεν το επέβαλε, γιατί οι πολίτικοι θα κρύβονταν πίσω από την κομματική πειθαρχία. Τώρα έχουν την ευθύνη της ψήφους του. Δεν μου κάνει εντύπωση αν κάποιοι του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καταψηφίζουν. Η μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στη βουλη των Ελλήνων αποδέχεται αυτή τη νέα πραγματικότητα», ανέφερε.

Τέλος συμπλήρωσε πως «τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πράγμα. Από αγάπη. Δεν έχει σημασία ποιος της δίνει. Αν είναι άσπρος, μαύρος, κίτρινος πράσινος, πλούσιος η φτωχός Τα παιδιά θέλουν συναισθηματική σταθερότητα. Αυτό το δικαίωμα η ελληνική πολιτεία τους το στερούσε. Επέτρεπε στον έναν (άνδρα ή γυναίκα) και το επέτρεπε στους δύο. Δεν επέτρεπε να πάρουν διπλή αγάπη, διπλή στήριξη.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής. Είμαι δυστυχής για τον ρατσιστικό λόγο που ακούστηκε. Αλλά είμαι σίγουρη ότι η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται από την υπεράσπιση των μειονοτήτων, κρίνεται για το αν είσαι εδώ και είσαι αποφασισμένος να διορθώσεις την αδικία».

Η αναφορά Μπακογιάννη στην Κρήτη και στο στιγματισμό των «διαφορετικών» ανθρώπων

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στον ρατσισμό που έχουν βιώσει, ιδιαίτερα στο παρελθόν τα ομόφυλα ζευγάρια λέγοντας πως πριν την δεκαετία του ’80, οι «διαφορετικοί» άνθρωποι στιγματίζονταν με πολύ άσχημο τρόπο. Αναφερόμενη στην γενέτειρα της, την Κρήτη, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ έντονο τότε στο νησί και η ίδια είχε χρειαστεί να προστατεύσει άτομα.