Ένα super app που θα ενσωματώνει όλες τις εφαρμογές στο wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι στο κινητό μας, σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβερνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, «το καινούργιο που ψάχνουμε είναι η δημιουργία ενός super app. Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει τρεις εφαρμογές, το gov.gr, το myHealth, το wallet. Από το να έχουμε τρεις διαφορετικές, πάμε να φτιάξουμε μια μεγάλη εφαρμογή, στην ουσία η βάση θα είναι το wallet, διότι το θέλουμε να είναι το κεντρικό σημείο, και θα γίνει μέσα στη χρονιά. Δεν θα χρειάζεται να ανοίγουμε διαφορετικές εφαρμογές, όλα θα βρίσκονται εκεί».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, 1,2 εκατομμύριο πολίτες έχουν «κατεβάσει» το wallet, ενώ περίπου 4,5 εκατομμύρια εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

Παπαστεργίου: "Θα ψηφίζουμε από το κινητό μας, είναι το αμέσως επόμενο βήμα από την επιστολική ψήφο"

Σε ερώτηση αν το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία τού πώς θα μπορούσε να γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις δημοτικές και στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε πως «δεν έχουμε ξεκινήσει κάτι τέτοιο, ούτως ή άλλως επισπεύδον υπουργείο θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών, εμείς σε κάτι τέτοιο θα έρθούμε να βοηθήσουμε», ενώ σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίζουμε από το κινητό μας, είπε πως «θα ψηφίζουμε σίγουρα απομακρυσμένα και δεν βλέπω τον λόγο να πρέπει να είναι σώνει και καλά να είναι κάποιος σταθερός υπολογιστής, την ασφάλεια που έχει ένα κινητό την έχει και ένας υπολογιστής και το αντίθετο. Είναι το αμέσως επόμενο λογικό βήμα μετά την επιστολική ψήφο».

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο θέμα εισόδου των τουριστών στα γήπεδα, ο υπουργός επισήμανε ότι μπορεί να γίνει μέσα από το wallet το οποίο μπορούν να «κατεβάσουν» ως επισκέπτες, θα σκανάρουν το διαβατήριό τους, το κινητό «διαβάζει» το τσιπάκι του διαβατηρίου και αντλεί τα στοιχεία και άρα γίνεται ταυτοποίηση. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπουργός, σε μερικές μέρες στο wallet μπαίνει η ακαδημαϊκή ταυτότητα και η κάρτα αιμοδοσίας, ενώ έπειτα και η κάρτα ταυτοποίησης του κατοικιδίου, ο φάκελός του.

Τόνισε ότι ο τρόπος εξέτασης για δίπλωμα οδήγησης θα αλλάξει τον Σεπτέμβριο, ενώ για την επιστολική ψήφο είπε ότι πρόκειται για καινοτομία: «Είναι ένα δυνατό crash test να ξεπεράσουμε ότι οι εκλογές είναι μόνο παραβάν. Εφόσον το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου πετύχει, που θα πετύχει, θεωρώ ότι την επόμενη μέρα θα ανοίξει η κουβέντα για το πώς μπορούμε να ψηφίσουμε απομακρυσμένα σε ευρωεκλογές ή δημοτικές εκλογές».

Τέλος, για τον ψηφιακό βοηθό ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 397.372 χιλιάδες ερωτήσεις, περίπου 5 χιλιάδες ερωτήσεις την ημέρα.

Ο κ. Παπαστεργίου, ειδικότερα, επισήμανε:

Για το ψηφιακό πορτοφόλι

«Το καινούργιο που φτιάχνουμε είναι η δημιουργία ενός super app. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει τρεις εφαρμογές βασικές το gov.gr, το wallet και το my health app τώρα πλέον όλο και περισσότερο προκύπτουν νέες εφαρμογές. Από το να έχουμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές πάμε να φτιάξουμε μια μεγάλη εφαρμογή, ένα super app στο οποίο η βάση θα είναι το wallet γιατί το wallet θέλουμε να είναι το κεντρικό σημείο πρόσβασης. Η νέα αυτή εφαρμογή θα γίνει μέσα στη χρονιά αλλά πλέον δεν θα χρειάζεται να ανοίγουμε διαφορετικές εφαρμογές, όλα θα βρίσκονται εκεί και θέματα εγγράφων και θέματα αυτοκινήτου, τα αδέσποτά ή δεσποζόμενά μας θα είναι εκεί».

Πρόσθεσε πως «1,2 εκατομμύρια Έλληνες χρησιμοποιούν το wallet καθημερινά έχουνε μέσα το δίπλωμά τους, την ταυτότητά τους, την κάρτα αναπηρίας, την κάρτα της ΔΥΠΑ και φυσικά όλο το πακέτο του my auto. Σε μερικές μέρες μπαίνει μέσα στο wallet η ακαδημαϊκή ταυτότητα δηλαδή είμαι φοιτητής, είμαι καθηγητής πανεπιστημίου, η κάρτα αιμοδοσίας και επίσης η κάρτα ταυτοποίησης του κατοικίδιου μας. Όπως ακριβώς έχουμε μέσα στοιχεία για τ’ αυτοκίνητά μας ετοιμάζουμε πλέον και την εισαγωγή των ζώων συντροφιάς, φωτογραφία, ο φάκελός του κανονικά».

Για τις ταυτότητες των ανθρώπων που υπηρετούν στα Σώματα ασφαλείας, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «επειδή τα Σώματα Ασφαλείας δεν έχουν την ταυτότητά τους στο wallet και κατ’ επέκταση δυστυχώς δεν έχουν και το δίπλωμα οδήγησης, θα πρέπει να λήξει αυτή η ψηφιακή ανορθογραφία. Εμείς προτείναμε στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία γιατί κάθε Σώμα Ασφαλείας ανήκει σε διαφορετικό υπουργείο, παράλληλα με τις ταυτότητές τους να αποκτήσουν και μια πολιτική ταυτότητα, μια σύγχρονη ταυτότητα».

Για το my auto, είπε πως «τον Σεπτέμβριο πάμε σε νέο ψηφιακό τρόπο των εξετάσεων οδήγησης. Τελειώνει η ιστορία με τα μηχανήματα με τα οποία δίναμε εξετάσεις, πλέον μπαίνουν νέα σύγχρονα συστήματα, κάμερες για να μπορούμε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των εξετάσεων και βέβαια δίνουμε τη δυνατότητα πλέον και στους εκπαιδευτές οδήγησης να μπορούν αυτοί, με εξουσιοδότηση από τον υποψήφιο οδηγό, να διακινούν όλη τη διαδικασία για εκείνον».

Παπαστεργίου: Έχουμε περίπου 5.000 ερωτήματα την ημέρα για τον Ψηφιακό Βοηθό στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη στο δημόσιο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως «πάει εντυπωσιακά καλά, μέχρι σήμερα έχουμε 397.972 ερωτήματα, έχουμε περίπου 5.000 ερωτήματα την ημέρα. Τα πιο συχνά ερωτήματα ήταν για το επίδομα θέρμανσης, για την ταυτότητα, για τα τέλη κυκλοφορίας, για το πώς κάνουμε υπεύθυνη δήλωση, για διαβατήρια, για άυλη συνταγογράφηση, για τον προσωπικό αριθμό του πολίτη. Επίσης τον τελευταίο μήνα βάλαμε 25 γλώσσες οπότε δέχεται ερωτήσεις και απαντά αντιστοίχως σε αυτές τις ερωτήσεις. Ήδη είχαμε 14 χιλιάδες ερωτήσεις στα αγγλικά και αρκετά λιγότερα στα ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά. Είναι ένα εργαλείο το οποίο πλέον ταξιδεύει και εκτός Ελλάδας και πηγαίνει και πολύ καλά.

Ερωτηθείς αν θα μπορούμε να κάνουμε με το κινητό ταυτοποίηση διαβατηρίων αλλοδαπών, απάντησε πως «ναι, με αφορμή τα εισιτήρια στα γήπεδα όπου για τους μεν Έλληνες η ταυτοποίηση γίνεται μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας για τους αλλοδαπούς πολίτες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο οπότε οι αλλοδαποί θα μπαίνουν και θα παίρνουν εισιτήριο πάλι από το wallet αλλά πλέον με ανώνυμη διαδικασία σαν φιλοξενούμενοι. Σκανάρουν το διαβατήριο τους, σκανάρουν τον αριθμό κάτω από τη φωτογραφία, το κινητό διαβάζει και το τσιπ του διαβατηρίου και πλέον καταλαβαίνει πως είναι ένα νόμιμο διαβατήριο, αντλεί τα στοιχεία και πλέον μπορουμε να κάνουμε ταυτοποίηση πολύ γρήγορα. Να κάνουν μόνοι τους ταυτοποίηση πολύ γρήγορα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη ως τεχνολογία πλέον το να μπορείς να ελέγξεις τα καινούργιου τύπου διαβατήρια.

Ερωτηθείς αν σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης να προτείνει ηλεκτρονική ψηφοφορία σε κάποιες από τις εκλογικές διαδικασίες, ο κος Παπαστεργίου είπε πως «η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να φέρει την επιστολική ψήφο είναι μια τεράστια αλλαγή, είναι μια καινοτομία. Θεωρώ ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα δυνατό crash test για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το οποίο μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει ότι οι εκλογές είναι μόνο παραβάν, φεύγω από την Αθήνα και πάω στην επαρχία, αν δουλεύω δεν θα ψηφίσω. Εφόσον το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου πετύχει, που θα πετύχει γιατί είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, θεωρώ πως την άλλη μέρα μπορεί κάλλιστα να ανοίξει η κουβέντα για το πώς μπορούμε να ψηφίσουμε σε ευρωεκλογές ή δημοτικές εκλογές με κάποιον άλλο τρόπο».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή "Μπρα Ντε Φερ"    | Parapolitika