Σταθερή στη θέση της πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια παραμένει η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, όπως είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, λέγοντας πως κατά την άποψή της «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού δεν ικανοποιείται μέσα σε μια ομόφυλη οικογένεια», κρίνοντας «αναντικατάστατο» τον ρόλο της μητέρας. Παράλληλα, σε όσους της προσάπτουν πολιτική σκοπιμότητα σε σχέση με τη στάση της, είπε ότι σε ζητήματα στα οποία η κοινωνία δείχνει «σθεναρή αντίδραση», ο βουλευτής πρέπει να «εκφράσει τον κόσμο που αντιπροσωπεύει».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Για τη στάση της στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, η Φωτεινή Αραμπατζή είπε πως «επιμένω στην καταψήφιση, το έχω δηλώσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή, οι λόγοι είναι και νομικοί και αξιακοί και συνειδησιακοί και κοινωνικοί. Θεωρώ ότι ο βουλευτής πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση, ποτέ δεν απείχα από ψηφοφορία, οπότε έχω αποφασίσει να καταψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αυτό θα κάνω».

Και πρόσθεσε πως «δεν έχω βάλει ζητήματα ευθέως αντισυνταγματικότητας, έχω πει όμως ότι νομικά η χώρα μας δεν έχει καμία υποχρέωση να κυρώσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε πλήθος αποφάσεών του κρίνει ότι τα συμβαλλόμενα κράτη γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις εσωτερικές έννομες τάξεις και είναι στην κρίση τους να το ρυθμίσουν. Επίσης το ευρωπαϊκό δικαστήριο λεει ότι ο υπέρτατος νόμιμος λόγος είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και εγώ θεωρώ ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού δεν ικανοποιείται μέσα σε μια ομόφυλη οικογένεια, ειδικά όταν θα τεκνοθετούν δύο ομόφυλοι άνδρες, γιατί το παιδί χρειάζεται και τη μητέρα και τον πατέρα και κυρίως τη μητέρα, ο ρόλος της οποίας είναι αναντικατάστατος».

Κληθείσα, δε, να σχολιάσει την άποψη που θέλει την καταψήφιση του νομοσχεδίου προς άγρα ψήφων, η κ. Αραμπατζή είπε πως «θα συνιστούσα οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό να είναι πιο προσεκτικοί, εγώ δεν μίλησα ούτε για ψηφοθηρία, λέω να είναι πιο προσεκτικοί. Ο καθένας κρίνεται με βάση την πολιτική του διαδρομή, σε ό,τι με αφορά από το 2012 που έχω εκλεγεί αδιάλειπτα έχω ψηφίσει σειρά αντιδημοφιλών μέτρων, πολύ δύσκολων μέτρων, προκρίνοντας από το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος το ευρύτερο και το υπέρτερο συμφέρον των συμπολιτών μου. Άρα έχω αναμετρηθεί πολλές φορές με το πολιτικό κόστος, έχω δείξει δείγματα γραφής, δεν δείλιασα ποτέ και δεν δείλιασα ποτέ και στα πολύ δύσκολα που είχε να διαχειριστεί αυτή η παράταξη, άρα σε ό,τι με αφορά, ούτε ποδηγετούμαι ούτε σέρνομαι από κέντρα τα οποία αποφασίζουν για μένα πριν από μένα».

Σημείωσε, επίσης, πως «την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να φωτίσουμε και μια άλλη πλευρά, το χρέος της αντιπροσωπευτικότητας που έχει ο βουλευτής και ρωτάω σε ζητήματα αξιακά, σε ζητήματα κοινωνικά, στα οποία η κοινωνία δείχνει μια σθεναρή αντίδραση, ο βουλευτής είναι επιλήψιμο να εκφράζει τον κόσμο που αντιπροσωπεύει; Είναι παλαιοκομματιστής, είναι ψηφοθήρας, είναι άτολμος;».