Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης μίλησε στην «Απογευματινή» ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης μίλησε για το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο που αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου αναφέροντας πως «η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι σέβεται κάθε διαφορετική άποψη, ακυρώνοντας έτσι την προσπάθεια ακραίων κομμάτων να προκαλέσουν διχασμό».

«Τα δημόσια Πανεπιστήμια υποβαθμίζονται από τις καταλήψεις, που κοστίζουν ακριβά και δημιουργούν αίσθημα αβεβαιότητας στους σημερινούς και αυριανούς φοιτητές», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην απαξίωση των δημοσίων ιδρυμάτων.

Κύριε Καλαφάτη, ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα;

Δρομολογήσαμε τα τελευταία χρόνια -και είμαι περήφανος για τη συμβολή μου- ένα συγκροτημένο project 30 και πλέον έργων προϋπολογισμού άνω των 15 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Είμαστε τώρα σε φάση εντατικής συνέχειας για όσα έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και ωρίμανσης και εκκίνησης για πολλά άλλα. Πάνω από όλα το 2024 θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, του πιο σύγχρονου στην Ευρώπη, που θα δώσει ανάσα στις μετακινήσεις μας και θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του αστικού ιστού. Μπαίνουν παράλληλα σε φάση κατασκευής το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωρά ο διαγωνισμός για τα logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Όλα αυτά μαζί με την ολοκλήρωση των έργων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, τις επενδύσεις στη δυτική είσοδο, στην περιοχή Αλλατίνη και στο παλαιό εργοστάσιο ΦΙΞ, την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή του Flyover, αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πόλη μας και βεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε.

Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο πήχης για τη ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές -όπως είναι καλά γνωστό- έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες. ΟΙ φετινές, ωστόσο, έχουν αυξημένη σημασία τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι΄αυτό, ο στόχος μας είναι διττός: Επιδιώκουμε πρώτ΄απ΄όλα, μια ευρεία νίκη της Παράταξής μας, έτσι ώστε να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχουμε δρομολογήσει, να αποδώσουν απτά αποτελέσματα οι πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας και να προχωρήσει η οικονομική, γεωπολιτική και αμυντική αναβάθμιση της Πατρίδας μας. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα να στείλει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή πρόσωπα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που μπορούν να μετέχουν αποτελεσματικά στις κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρει η Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην προώθηση των εθνικών μας θέσεων και τη διασφάλιση περισσότερων κοινοτικών πόρων. Μπαίνουμε γι΄αυτό στη μάχη με σεμνότητα και μετριοπάθεια, χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουμε. Απλώνουμε τα χέρια σε κάθε συμπολίτη μας και επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Την προσεχή εβδομάδα έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την κοινωνία για τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία;

Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην κοινωνία, τόσο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των παιδιών που υπάρχουν σε τέτοια ζευγάρια, καθώς η υιοθεσία από μόνο έναν άντρα ή μια γυναίκα επιτρέπεται εδώ και δεκαετίες. Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι σέβεται κάθε διαφορετική άποψη, ακυρώνοντας έτσι την προσπάθεια ακραίων κομμάτων να προκαλέσουν διχασμό.

Εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα έχει πολιτικό κόστος από την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου;

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα από την ανακοίνωση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, αξιολογώντας συνολικά την ασκούμενη πολιτική και τις πολιτικές των αντιπολιτευόμενων, εμπιστεύονται, στην πλειονότητά τους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ποιος μπορεί να σηκώσει πιο ψηλά, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, την Πατρίδα μας, ποιος μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώσει την καθημερινότητα, ποιος μπορεί να εκσυγχρονίσει το κράτος και να αναβαθμίσει την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια.

Πως απαντάτε στην κριτική ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του δημόσιου ΑΕΙ;

Τα δημόσια Πανεπιστήμια υποβαθμίζονται από τις καταλήψεις, που κοστίζουν ακριβά και δημιουργούν αίσθημα αβεβαιότητας στους σημερινούς και αυριανούς φοιτητές. Υποβαθμίζονται από τους δράστες και τους υποκινητές της παρανομίας, που εμποδίζουν τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου και πλήττουν το κύρος του. Δεν μπορεί λοιπόν οι υπονομευτές να παριστάνουν τους υπερασπιστές του. Δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προτάσσει την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ότι στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Και έπειτα: Πως γίνεται να μην επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι προαιρετική, όταν επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτική; Γιατί να αναγνωρίζονται μη κρατικά πανεπιστήμια που λειτουργούν εκτός αλλά όχι εντός, συνόρων; Γιατί να εξάγουμε, αντί να εισάγουμε φοιτητές; Γιατί να δημιουργούμε με δικές μας δαπάνες θέσεις εργασίας και πλούτο σε τρίτες χώρες και όχι στην Πατρίδα μας; Γιατί να είναι η Ελλάδα μοναδική εξαίρεση στα διεθνώς ισχύοντα;