Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και την αναστολή των μπλόκων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή -διπλή- συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στη συνέχεια με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Άλλη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν θα πραγματοποιηθεί -παρά μόνο για τα ειδικά ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλία-, ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα ενισχύσεων και επιδοτήσεων έχουν πλέον εξαντληθεί, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4ie9n5ir15)


Συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών: Αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου 

«Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις και θα προχωρήσουμε σε μια επόμενη φάση, στην οποία, βέβαια, θα υλοποιηθούν, όπως και τα προηγούμενα υλοποιήθηκαν, έτσι και αυτά τα οποία αναγγείλαμε θα υλοποιηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χωρίς να προεξοφλεί, όπως τόνισε, τις αποφάσεις των αγροτών.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «απαντά σε αιτήματα αγροτών, εν προκειμένω, όχι με τη λογική "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", αλλά με μια λογική στοχευμένων παρεμβάσεων, που λύνουν πολύ μεγάλο μέρος των προβλημάτων -όπως για το ρεύμα-, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό περαιτέρω».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz430i7gldbl)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση με τους εκπροσώπους της επιτροπής μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε ήπιο και κλίμα κατανόησης. «Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επίσης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποία είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις τρεις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz448160qpup)


Τα τρία «δώρα» της κυβέρνησης στους αγρότες

  1. Η πρώτη και κυριότερη είναι το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, μία πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα. Εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
  2. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι ότι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η Πολιτεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  3. Η τρίτη πρωτοβουλία είναι η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3vthbxsc41)

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση»

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η Πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η Πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικός χώρος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτόν τον σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος - κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ, υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει», ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz44arflulxt)