Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη χθες, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στην εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε το ργαστήρι Γνώσης, Ιστορίας και Πολιτισμού της ενορίας του Αγίου Γεωργίου υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων, για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση του Αρχηγού Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη – Στεφανογιάννη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην πατρίδα ενώ πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων, Πολιτιστικών Φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

kefalogiannis1

Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:

«Υπάρχουν, στην ιστορία των λαών σημαντικά γεγονότα που αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους τόσο σε πανεθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μία τέτοια ημέρα είναι και η σημερινή, όπου με βαθιά συγκίνηση τελούμε την επιμνημόσυνη δέηση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση του Αρχηγού των Ανωγείων και Άνω Μυλοποτάμου Ιωάννη Δραμουντάνη – Στεφανογιάννη. Η συμβολή του στη μεγαλειώδη Αντίσταση του Κρητικού λαού, την περίοδο 1941-1944, καθίσταται ανεκτίμητη. Αποτελούσε έναν εκ των Κρητών που είχαν επικηρυχθεί από τις Γερμανικές Αρχές κατά την περίοδο της Κατοχής, ο οποίος, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράχρονης σκλαβιάς, παρέμεινε επικηρυγμένος και ένας από τους πλέον καταζητούμενους Κρητικούς. Χάρη στη δράση του ο Ψηλορείτης παρέμεινε ελεύθερος, προσφέροντας καταφύγιο τόσο στους μαχόμενους Έλληνες όσο και στους Άγγλους Στρατιώτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τους συντρόφους τους μετά τη μάχη της Κρήτης.

kef22



Ο Ιωάννης Δραμουντάνης – Στεφανογιάννης δεν έζησε όμως μόνο ως ήρωας, αλλά πέθανε ως ήρωας. Ο ίδιος αποφάσισε να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Να κάνει το μεγάλο εκείνο άλμα για την ελευθερία που κάνουν μόνο οι αληθινά μεγάλοι. Πιστοί στο χρέος μας, αποτίουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό μας στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Σας ευχαριστώ».