Στα ενοίκια και το κόστος στέγασης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ανάρτηση του στο TikTok. Με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έχει σημειωθεί απότομη άυξηση στα ενοίκια, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι αυξημένος κατά 20%, αλλά "τα ενοίκια έχουν αυξηθεί περισσότερο".

την αγορά των ενοικίων λειτουργεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης. Η ζήτηση για ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά", δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους λόγους που η στεγαστική κρίση υπάρχει και τους τρόπους που η κυβέρνηση μελετά ώστε να την αντιμετωπίσει. Η ζήτηση για ενοίκια, εξηγεί, είναι μεγαλύτερη από ότι είναι διαθέσιμα τα σπίτια. Η προσφορά είναι μγαλύτερη από τη ζήτηση διότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παλιάς κατασκευής τα οποία παραμένουν κλειστά και δεν έχουν επισκευαστεί. Επιπλέον, άλλα σπίτια κατευθύνονται προς την βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή σε AirBNB ενώ μια άλλη αιτία είναι η Golden Visa.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τους εξής τρόπους: «Βοηθάμε ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα όπως το ανακαινίζω εξοικονομώ και ανακαινίζω ενοικιάζω αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές δηλώσεις. Κτίρια και οικόπεδα που κάθονται μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής μπορούν να φτιαχτούν νέα σπίτια. Μέτρα και περιορισμόύς στο airbnb ενώ αυξήθηκε και το κόστος της Golden Visa.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης, αναφέροντας ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα υπάρχουν υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.000 φοιτητές.

 

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

@kyriakosmitsotakis_

Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️

♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

"Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια. Τα σχόλια τα οποία μας κάνετε εδώ στο TikTok για τα ενοίκια είναι χιλιάδες. Οπότε θα προσπαθήσω με πολύ απλά λόγια να εξηγήσω τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. 

Το πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. 7 στους 10 Έλληνες κατοικούν στο δικό τους σπίτι. 

3 στους 10 όμως αναγκάζονται να νοικιάσουν. Και αυτοί αντιμετωπίζουν σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα. Για πολλά χρόνια στη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν παγωμένες.

Ως αποτέλεσμα όμως της οικονομικής ανάπτυξης, είδαμε μία απότομη αύξηση της αξίας των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%. Τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο.

Όσοι αναγκάζονται να νοικιάζουν, ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους κατευθύνεται στον ενοίκιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς πολλοί νέοι, μας το λέτε κι εσείς συνέχεια εδώ πέρα στο TikTok, αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30 και τα 35. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό με τα ενοίκια. 

Διότι και στην αγορά των ενοικίων λειτουργεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης. Η ζήτηση για ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Γιατί όμως η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή. 

Διότι δυστυχώς έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, τα οποία παραμένουν κλειστά. Παλιά διαμερίσματα τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 70 ή του 80, τα οποία δεν έχουν επισκευαστεί. Έχουμε και ένα δεύτερο πρόβλημα.

Πολλά διαμερίσματα τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε μακροχρόνια μίσθωση, σήμερα κατευθύνονται προς το Airbnb. Και βέβαια. Και η Golden Visa έπαιξε και αυτή το ρόλο της. 

Διότι ανέβασε τις τιμές σε πολλές περιοχές, ειδικά της Αττικής. Τι κάνουμε λοιπόν για να ρίξουμε περισσότερες σπίτια στην Ευρώπη. Βοηθάμε τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά τους σπίτια και δημιουργούν.

Μέσα από προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω - Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 16 χιλιάδες ευρώ για την επισκευή σπιτιού, δίνουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια. Πόσα είναι αυτά. Εκτιμούμε ότι είναι 770 χιλιάδες. 

Δεύτερον, το Δημόσιο έχει οικόπεδα, αλλά και κτήρια τα οποία κάθονται. Αυτά σε συνεργασία με τον Ειδικό Τομέα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο θεσμός της κοινωνικής αντιπαροχής.

Φτιάξουμε καινούρια σπίτια. Ένα κομμάτι θα τα αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές. Και σε ένα δεύτερο κομμάτι θα διατεθεί προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια.

Τρίτον, πήραμε ήδη μέτρα και βάλαμε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή στο Airbnb, και αυξήσαμε τα όρια της Golden Visa. Και εφόσον χρειαστεί, θα κάνουμε και περισσότερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Αυτό ακριβώς κάνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, επιδοτώντας ουσιαστικά το στεγαστικό τους δάνειο. Είναι και τεράστια ανταπόκριση, καταλαβαίνω γιατί.

Διότι η δόση την οποία δίνουν στην τράπεζα, 350-400 ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερη από το τι θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν στο αντίστοιχο σπίτι. Και τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους. Παράλληλα, όμως, θέλω να θυμίσω αυτά τα οποία ήδη κάνουμε και τα οποία μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά.

Παραπάνω από 200.000 συμπολίτες μας παίρνουν σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ επίδομα ενοικίου. Από 70 ευρώ έως 210 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη αυξήσει το επίδομα φοιτητικής στέγης.

Φοιτητές οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν και αναζητούν ενοίκιο, παίρνουν από 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ το χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουν να τους βοηθήσουμε με τη φοιτητική τους στέγη. Και βέβαια, κατασκευάζουμε πολλές καινούργιες φοιτητικές κατοικίες. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε αποκτήσει υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.000 φοιτητές.

Οπότε, λύθηκε  το πρόβλημα. Όχι, είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Ξέρω ότι απασχολεί πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες."