Με στόχο να κλείσουν τα τρία ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου -στο τέλος δηλαδή της προσεχούς εβδομάδας- ή, το αργότερο, μέχρι τα τέλη του μήνα, κινείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Βελιγράδι, με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους αγρότες, να επιμένει στον διάλογο και να προσδοκά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η «κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου πλέον είναι σαφής και αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων, κάτι που δεν θα γίνει ανεκτό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα συζητήσει με τους αγρότες

Παράλληλα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες, πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν και ότι ήδη έχουν ικανοποιηθεί πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. «Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες. Αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο και να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, που μπορούν να εξηγηθούν σχετικά απλά σε όλη την κοινωνία», ανέφερε με νόημα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, όταν μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμη ο δεύτερος μήνας του χρόνου, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και δύσκολα θα υπάρξει κάποια νέα επιδότηση ή ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέρα από μικρές ίσως παρεμβάσεις. Στο ενεργειακό, ωστόσο, σκέλος εξετάζονται τα αιτήματα των αγροτών και για το ρεύμα και για το αγροτικό πετρέλαιο, όπως και τρόποι διεύρυνσης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή διευκολύνσεις και επιτάχυνση, π.χ., της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στο σκέλος που αφορά τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην πορεία της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, καθώς και άλλα ζητήματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Ελληνες παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης θα δεσμευθεί για πιο εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα.

Ειδικότερα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται, αναμένεται να παρουσιαστούν για τις περιοχές -με έμφαση βέβαια στη Θεσσαλία- που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία «Daniel».


ΑΕΙ: Στόχος η οριστική εκτόνωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό στα πανεπιστήμια, όπου ωστόσο οι καταλήψεις πλέον έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 30% των σχολών και στο μεγαλύτερο μέρος αυτών η εξεταστική προχωρά -έστω και με καθυστέρηση- εξ αποστάσεως, με τη χρήση των εργαλείων που προσφέρει το Διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη «Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και στην οριστική εκτόνωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων.


Μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, με τα δύο τρίτα των βουλευτών της Ν.Δ., δηλαδή 105 βουλευτές, να θεωρείται βέβαιο ότι θα το ψηφίσουν και να ασκείται πίεση, ώστε ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τελικά τους 110 και να φτάσει ίσως και τους 120. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια συμβολική και πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά